Ceny oferowane za drób dostarczony do ubojni nie zbudzają zbytniej euforii wśród hodowców, ale też nie są, jak to miało jeszcze miejsce kilka tygodni temu poniżej kosztów produkcji.
Ubojnie krajowym dostawcom płacą za kurczęta brojlery przeciętnie 3, 23 zł/kg czyli o 8 procent mniej niż przed rokiem. Natomiast znacznie tańsze niż rok temu bo aż o 27 % są indyki. Obecnie ich cena kształtuje się na poziomie 4, 17 zł/kg.
Z ostatniego notowania Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że w ostatnim tygodniu sierpnia zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 5,16 zł/kg, o 11% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 13% drożej niż przed miesiącem.
– W odniesieniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt wzrosła o 1%. Tuszki indyków sprzedawano średnio po 7,94 zł/kg, o 3% taniej niż tydzień wcześniej, o 4% taniej niż przed miesiącem oraz o 11% taniej niż w analogicznym okresie 2019 roku – informuje KOWR