Wzrastające ceny pasz oraz ożywiony popyt na drób przekładają się na podwyżki cen żywca drobiowego. Przeciętna krajowa cena skupu drobiu w grudniu zbliżyły się do 4,30 zł/kg, osiągając rekordowy poziom.
Według ekspertów Banku PKO BP mimo poprawy sytuacji cenowej, w stosunku do roku 2020, opłacalność chowu kurcząt znajdowała się wciąż poniżej średniej z lat poprzednich.
Bankowi analitycy prognozują, że przeciętna cena skupu drobiu wg GUS w 2022 zwiększy się o 7-12 proc. r/r wobec wzrostu o 19 proc. r/r w 2021.
– Na wzrosty przekładać się będą wysokie ceny pasz oraz spowolniona dynamika produkcji mięsa i podrobów w UE (ryzyko pogłębienia spadków wskutek grypy ptaków). Wygasać będzie efekt niskiej bazy cenowej z okresu pandemii, który zmniejszy dynamikę wzrostów po 2022 roku. Ryzykiem jest skala negatywnych efektów COVID-19, choć wciąż oceniamy, że poziom ewentualnych obostrzeń w HoReCa powinien być mniejszy niż przed rokiem – mówi Mariusz Dziwulski z Departamentu Analiz Sektorowych Banku PKO BP.