fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaAnalitycy zapowiadają dobrą koniunkturę na rynku drobiu

Analitycy zapowiadają dobrą koniunkturę na rynku drobiu

Według analityków Rabobanku doskonale zapowiada się drugie półrocze 2022 roku dla drobiarstwa mimo presji kosztowej i wielu wyzwań operacyjnych. Zdaniem bankowych ekspertów głównym powodem dobrej sytuacji dla producentów drobiu ma być postkowidowy wzrost popytu oraz rosnące ceny żywności, które skłaniają konsumentów do poszukiwania tańszego źródła białka czyli mięsa drobiowego.

Analitycy Rabobanku prognozują równie, że podaż drobiu będzie malała. Główne tego przyczyny to wysokie ceny pasz i energii oraz jeden z najtrudniejszych sezonów grypy ptaków w historii.

– Zjawisko kurczącej się podaży ma opierać się na tym, że mniejsi oraz średni producenci będą ograniczali rozmiary produkcji. Dodatkowo – zgodnie z prognozami Rabobanku – odsuwane w czasie mają być nowe inwestycje (ze względu na rosnące stopy procentowe, wysokie ceny stali, wysokie koszty transportu, i zmniejszoną dostępność siły roboczej) – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.