Hodowcy świń w Polsce w ostatnim czasie nie mogą narzekać na ceny oferowane za dostarczone do ubojni tuczniki. W punktach skupu za 1 kilogram żywca wieprzowego otrzymują od 5,20 zł do 6,20 zł. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena ta jest o około 50 procent wyższa.
Wprawdzie nadal hodowcom cen z powiek spędza afrykański pomór świń i niewielkie zawirowanie logistyczne w skupach wywołała pandemia koronowirusa, ale jak twierdzi Marek Witkowski, rolnik z powiatu brzezińskiego w łódzkim obecnie nie jest źle. Z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży tuczników nie tylko da się wyżywić rodzinę, ale też odłożyć coś na przysłowiową ,,czarną godzinę’’.
W pierwszych dniach marca ceny skupu trzody chlewnej w całej Unii Europejskiej były nieco wyższe, ale epidemia koronowirusa i związane z nią zawirowania logistyczne w skupach nieco je wyhamowały.
– 12 tydzień 2020 r. przyniósł pogorszenie sytuacji w Europie w związku z koronawirusem. Ograniczenie życia publicznego, zawirowania w dostaw, skomplikowana sytuacja we Włoszech, gdzie eksporterzy nie chcą wysyłać kierowców ze względu na zagrożenie zakażeniem CoVID-19, wywołało większą presję na ceny skupu żywca wieprzowego. Notowania spadły w Niderlandach (-10₵), Belgii (-9,8₵), Danii (-4,1₵) i Austrii (-6₵). Wyjątkiem był rynek francuski, gdzie cena wzrosła (+1,9₵) w stosunku do ubiegłego tygodnia. W notowaniach VEZG w dniu 18/03/2020 cena w Niemczech spadła o 7 centów do wysokości 1,89 €/kg (wbc) – informuje Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Źródło: KZP–PTCH
Opracował: Samuel Skrzysz