fbpx
Strona głównaUprawaOchrona roślinSpada zużycie pestycydów w Unii - słodkogorzki sukces

Spada zużycie pestycydów w Unii – słodkogorzki sukces

W dniu 15 czerwca 2022 r. Komisja opublikowała zaktualizowane postępy w realizacji celów redukcji pestycydów „od pola do stołu” na lata 2011-2020.  Przedstawia trendy w stosowaniu i ryzyku stosowania pestycydów chemicznych także tych, które wskazuje za bardziej  niebezpieczne.

Stosowanie pestycydów chemicznych i ryzyko związane z nimi wykazują spadek o 14 proc. w stosunku do okresu 2015-2017 i 1 proc. spadek w porównaniu do 2020 r.

 

Stosowanie bardziej niebezpiecznych pestycydów wykazuje spadek o 26 proc. w stosunku do okresu 2015-2017 i 9 proc. spadek w porównaniu z 2020 r.

Wyniki wskazują na ciągłe zmniejszanie stosowania i ryzyka pestycydów chemicznych. Rok 2020 to jest drugim rok z rzędu, w którym nastąpiło znaczące ograniczenie stosowania bardziej niebezpiecznych pestycydów.

Niewątpliwie KE wskazuje to jako sukces w strategii „od pola do stołu”. Efekt wynika bowiem z systematycznie wycofywanych substancji czynnych i tym samym ograniczaniu liczby dostępnych preparatów w ochronie roślin, która niestety coraz bardziej kuleje. Nie „kuleją” natomiast szkodniki, choroby i chwasty, w wręcz mają się coraz lepiej – silniej i intensywniej atakują uprawy. Niestety po wycofaniu substancji KE nie oferuje nowych, skutecznych rozwiązań do walki z agrofagami.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.