fbpx

Spada zużycie pestycydów w Unii – słodkogorzki sukces

W dniu 15 czerwca 2022 r. Komisja opublikowała zaktualizowane postępy w realizacji celów redukcji pestycydów „od pola do stołu” na lata 2011-2020.  Przedstawia trendy w stosowaniu i ryzyku stosowania pestycydów chemicznych także tych, które wskazuje za bardziej  niebezpieczne.

Stosowanie pestycydów chemicznych i ryzyko związane z nimi wykazują spadek o 14 proc. w stosunku do okresu 2015-2017 i 1 proc. spadek w porównaniu do 2020 r.

 

Stosowanie bardziej niebezpiecznych pestycydów wykazuje spadek o 26 proc. w stosunku do okresu 2015-2017 i 9 proc. spadek w porównaniu z 2020 r.

Wyniki wskazują na ciągłe zmniejszanie stosowania i ryzyka pestycydów chemicznych. Rok 2020 to jest drugim rok z rzędu, w którym nastąpiło znaczące ograniczenie stosowania bardziej niebezpiecznych pestycydów.

Niewątpliwie KE wskazuje to jako sukces w strategii „od pola do stołu”. Efekt wynika bowiem z systematycznie wycofywanych substancji czynnych i tym samym ograniczaniu liczby dostępnych preparatów w ochronie roślin, która niestety coraz bardziej kuleje. Nie „kuleją” natomiast szkodniki, choroby i chwasty, w wręcz mają się coraz lepiej – silniej i intensywniej atakują uprawy. Niestety po wycofaniu substancji KE nie oferuje nowych, skutecznych rozwiązań do walki z agrofagami.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.