Nadpodaż żywca wieprzowego

Zdaniem Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, większa produkcja żywca w połączeniu z większym importem wieprzowiny wytwarza dużą presję na cenę skupu trzody chlewnej.

– Na rynku krajowym dalej jest nadpodaż żywca wieprzowego. Zakłady mięsne nie oglądając się na rynek niemiecki stopniowo obniżają ceny skupu. Powodem jest większa produkcja żywca, która zbiegła się z większym importem wieprzowiny do kraju – mówi Aleksander Dargiewicz, dyrektor zarządzający KZP–PTCH.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2018 roku ubito w kraju 20,8 mln sztuk trzody chlewnej (+3,2%), a produkcja wieprzowiny w wadze poubojowej schłodzonej wyniosła 1,91 mln ton (+5,2%). Wolumen importu w pierwszych 10 miesiącach 2018 roku wzrósł (+8,1%) głównie z Belgii (+17,5%), Hiszpanii (+15,1%), Holandii (+7,3%) i Danii (+5,5%).

Źródło: KZP–PTCH