fbpx

Jak przebiega jesienne hartowanie roślin?

Prawidłowe przygotowanie roślin do spoczynku zimowego w dużym stopniu zależy od czynników atmosferycznych panujących w okresie jesiennym. Ciepła i długa jesień sprawia, że rośliny ozime, a szczególnie rzepak, powoli przygotowują się do spoczynku zimowego. W przypadku rzepaku ozimego okres pre-hartowania roślin to czas, w którym następuje tworzenie pokroju rozetkowego.

Samasz loteria - baner

Okres hartowania się upraw ozimych, charakterystyczny dla okresu przedzimia, ma miejsce gdy średnie temperatury mieszczą się w przedziale od 2 do 5 ºC. Przyjmuje się, że w celu dobrego zahartowania roślin okres ten powinien trwać od 3 do 4 tygodni. Hartowaniu sprzyja „złota polska jesień”, a więc słoneczna bezdeszczowa pogoda. Stopniowe hartowanie roślin wpływa na zagęszczanie soków komórkowych w roślinach, a gromadzące się w nich cukry i substancje białkowe obniżają punkt zamarzania soku komórkowego. Im więcej substancji zapasowych zgromadzi roślina oraz im dłuższy jest proces jej hartowania tym większa odporność na niskie temperatury w okresie zimowym.

Czytaj także: Aktualny stan upraw pszenicy: jakie choroby w łanie?

Stopniowo obniżająca się temperatura musi jednak współgrać z rozwojem roślin. W przypadku zbóż powinno to być 4-6 liści, a w przypadku rzepaku 6-8 liści rozdzielonych krótkimi międzywęźlami. Dodatkowo szyjka korzeniowa rzepaku ozimego powinna mieć średnicę ponad 5 mm, zaś długość korzenia palowego powinna wynosić od 10 do 15 cm. Utrzymywanie się przez okres minimum 3 dni średnich dobowych temperatur poniżej 5 ºC zapoczątkowuje okres spoczynku zimowego roślin. Należy jednak pamiętać, że o ile większość procesów życiowych roślin w częściach nadziemnych ulega wyhamowaniu przy takiej temperaturze, to jednak procesy zachodzące w częściach podziemnych roślin ulegają zahamowaniu gdy temperatura jest ujemna w granicach -2 ºC.

Czytaj także: Wchodzimy w łan rzepaku: Jakie choroby i jaki stan?

Niepokojącym zjawiskiem może być utrzymywanie się wysokiej temperatury przez dłuższy okres czasu, co znacznie wydłuża wegetację roślin i przyczynia się do ich nadmiernego wzrostu, a w konsekwencji zmniejszenia ich odporności na niską temperaturę. Okresowe znaczne wzrosty temperatur, prowadzące do wznowienia procesów życiowych, również mogą wpływać na rozhartowanie roślin. Należy jednak pamiętać, że prawidłowe zaopatrzenie roślin w podstawowe makro- i mikroskładniki w okresie jesiennym ma pozytywny wpływ na właściwie przeprowadzony proces hartowania. Szczególne znaczenie ma odpowiednie zaopatrzenie roślin w potas, fosfor, siarkę, cynk, bor czy molibden.

Agromix baner gif

Baner Bayer Conviso one
Baner Danko Alegoria
Baner webinarium konopie
Baner agroshow

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.

×PGE dystrybucja