fbpx
Strona głównaUprawaRzepakHartowanie ozimin – co to właściwie jest?

Hartowanie ozimin – co to właściwie jest?

Prawidłowe przygotowanie roślin do spoczynku zimowego w dużym stopniu uzależnione jest od czynników atmosferycznych, które panują w okresie jesiennym.

Ciepła i długa jesień przyczynia się do tego, że rośliny ozime, a zwłaszcza rzepak, powoli przygotowują się do spoczynku zimowego.

W przypadku rzepaku ozimego okres pre-hartowania roślin to czas, w którym dochodzi do tworzenia pokroju rozetkowego. Okres hartowania się upraw ozimych, charakterystyczny dla okresu przedzimia, ma miejsce gdy średnie temperatury mieszczą się w granicach od 2 do 5ºC. Przyjmuje się, że w celu dobrego zahartowania roślin okres ten powinien trwać od 3 do 4 tygodni.

Hartowaniu roślin sprzyja „złota polska jesień”, a więc słoneczna i bezdeszczowa pogoda. Stopniowe hartowanie roślin wiąże się między innymi z zagęszczaniem soków komórkowych w roślinach, a gromadzące się w nich cukry oraz substancje białkowe obniżają punkt zamarzania soku komórkowego. Im więcej substancji zapasowych zgromadzi w tym okresie roślina oraz im dłuższy jest proces jej hartowania, tym większa jest jej odporność na niskie temperatury panujące w okresie zimowym.

Stopniowo obniżająca się temperatura musi jednak być integralnie połączona z rozwojem roślin. W przypadku zbóż ozimych powinno to być 4-6 liści, zaś w przypadku rzepaku ozimego 6-8 liści rozdzielonych krótkimi międzywęźlami. Poza tym szyjka korzeniowa rzepaku ozimego powinna mieć średnicę ponad 5 mm, a długość korzenia palowego powinna wynosić od 10 do 15 cm. Utrzymujące się przez okres minimum 3 dni średnie dobowe temperatury poniżej 5ºC zapoczątkowują okres spoczynku zimowego roślin. Należy jednak pamiętać, że o ile większość procesów życiowych roślin w częściach nadziemnych ulega wyhamowaniu przy takiej temperaturze, to jednak procesy zachodzące w częściach podziemnych roślin ulegają zahamowaniu gdy temperatura jest ujemna i wynosi w granicach -2ºC.

W przypadku procesu hartowania roślin niepokojącym zjawiskiem może być utrzymywanie się wysokiej temperatury przez dłuższy okres czasu, co w znacznym stopniu wydłuża wegetację roślin oraz przyczynia się do ich nadmiernego wzrostu, a w konsekwencji zmniejszenia ich odporność na niską temperaturę panującą w okresie zimowym. Okresowe znaczne wzrosty temperatur, prowadzące do wznowienia procesów życiowych, również mogą wpływać na rozhartowanie roślin. Należy jednak przy tych pamiętać, że prawidłowe zaopatrzenie roślin w podstawowe makro- i mikroskładniki w okresie jesiennym ma pozytywny wpływ na właściwie przeprowadzony proces hartowania. Szczególne znaczenie ma odpowiednie zaopatrzenie roślin w potas, fosfor, siarkę oraz mikroelementy –  cynk, bor i molibden.

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.