fbpx
Strona głównaCenyIndeks cen żywności FAO spadł po raz pierwszy od roku

Indeks cen żywności FAO spadł po raz pierwszy od roku

Jak wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, światowe ceny artykułów spożywczych spadły w czerwcu po raz pierwszy od 12 miesięcy. Wskaźnik cen żywności FAO wynosił średnio 124,6 punktów proc. czyli o 2,5 proc. mniej niż w maju, ale nadal jest wyższy o 33,9% niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Indeks cen spadł po raz pierwszy od 12 miesięcy.

Indeks cen żywności FAO śledzi zmiany w międzynarodowych cenach większości artykułów żywnościowych. Czerwcowy spadek odzwierciedlał spadki cen olejów roślinnych, zbóż i, choć w umiarkowanym stopniu, produktów mlecznych, które z nawiązką rekompensowały ogólnie wyższe notowania mięsa i cukru.

Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł w ciągu miesiąca o 9,8 proc., co oznacza najniższy poziom od czterech miesięcy. Znaczny spadek miesiąc do miesiąca odzwierciedla głównie niższe międzynarodowe ceny olejów: palmowego, sojowego i słonecznikowego.

Międzynarodowe ceny kukurydzy spadły o 5 proc., co było spowodowane spadkiem cen w Argentynie z powodu zwiększonych dostaw z ostatnich zbiorów, wyższych niż wcześniej oczekiwano. Międzynarodowe ceny pszenicy spadły nieznacznie, bo o 0,8 proc. w czerwcu, przy korzystnych perspektywach globalnych wspieranych przez lepsze perspektywy produkcyjne u wielu kluczowych producentów, które przeważają nad presją wzrostową wynikającą z suchych warunków, które mają wpływ na uprawy w Ameryce Północnej.

Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO spadł w czerwcu o 1 proc. do 119,9 punktu proc. Spadły międzynarodowe notowania wszystkich produktów mleczarskich uwzględnionych w indeksie, przy czym największy spadek odnotowano w przypadku masła, czemu sprzyjał szybki spadek światowego popytu importowego oraz niewielki wzrost zapasów, zwłaszcza w Europie.

Indeks cen cukru FAO poruszał się wbrew ogólnemu trendowi cen żywności, wzrastając o 0,9% w ujęciu miesięcznym, co oznacza trzeci z rzędu miesięczny wzrost i osiągnięcie nowego wieloletniego maksimum. Wzrost cen w tym przypadku spowodowała niepewność co do wpływu niekorzystnych warunków pogodowych na plony w Brazylii, największym światowym eksporterze cukru.

Indeks cen mięsa FAO również wzrósł o 2,1 proc. w ciągu miesiąca do czerwca, kontynuując wzrosty dziewiąty miesiąc z rzędu i plasując indeks o 15,6 proc. powyżej wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku, ale wciąż o 8 proc. poniżej szczytu osiągniętego w sierpniu 2014.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.