Droższe kurczaki, tańsze indyki

Mamy dobre wieści dla producentów kurczaków. Na rynku krajowym w dniach 11–17.02.2019 r. kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,33 zł/kg wobec 3,23 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 5% drożej niż przed miesiącem, ale o 1,5% taniej niż w analogicznym tygodniu 2018 r. Za indyki dostawcy uzyskiwali przeciętnie 5,60 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była nieznacznie (o 0,3%) wyższa niż przed miesiącem i o 20% wyższa niż przed rokiem.

– W krajowych zakładach drobiarskich w drugim tygodniu lutego 2019 r. tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 5,80 zł/kg, o 13% drożej niż w poprzednim notowaniu i o 25% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków średnio wynosiła 9,00 zł/kg i była o 1,5% wyższa niż tydzień wcześniej i o 1% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 7%, a tuszki indyków o 14% – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Źródło: KOWR