Czy Komisja Europejska pomoże producentom trzody chlewnej i drobiu?

Trzoda chlewna

W związku ze znacznymi spadkami cen mięsa wieprzowego i drobiu Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do Janusza Wojciechowskiego, unijnego komisarza do spraw rolnictwa  i rozwoju obszarów wiejskich o uruchomienie działań interwencyjnych na tych rynkach.

Zachwianie na rynkach zbytu oraz znaczny spadek cen wieprzowiny i drobiu spowodowane przez choroby wywoływane przez wirusy afrykańskiego pomoru świń (ASF), ptasiej grypy oraz SARS-CoV-2 powodują całkowity spadek opłacalności produkcji a także obawy rolników utraty płynności finansowej i kłopotów ze spłatą kredytów obrotowych i inwestycyjnych zaciągniętych na utrzymanie produkcji. Wpływ na pogorszenie cen ma również spadek popytu na mięso w gospodarstwach domowych, a także prawie całkowite zamrożenie działalności HoReCauzasadnia Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Według izb rolniczych potwierdzenie przypadków ASF w Niemczech i zamknięcie rynku chińskiego na import, również wpłynęło na drastyczne spadki cen skupu żywca wieprzowego. W efekcie mamy do czynienia z nadwyżką produkcji żywca w Niemczech, co wpływa na niskie ceny tucznika w Europie.

Dlatego zdaniem samorządu rolniczego konieczne jest uruchomienie  natychmiastowej interwencji w ramach pakietów instrumentów wsparcia na rynku wieprzowym i drobiowym, takich jak zakupy interwencyjne, dopłaty do przechowywania, refundacji wywozowych i innych.

Z naszych informacji wynika,  że  Komisja Europejska analizuje obecnie możliwość takiej interwencji.

Krzesimir Drozd

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności