Zbiór kukurydzy na kiszonkę. Ekspert radzi

Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową w żywieniu krów mlecznych i opasów. Dobra kiszonka z tej rośliny zaspokaja wymagania pokarmowe tych grup bydła pod względem energetycznym oraz włókna surowego.

Zawiera natomiast zbyt małe ilości białka. Można go zwiększyć w prosty sposób, dodając w trakcie sporządzania kiszonki mocznik, jako pokarm dla mikroorganizmów zasiedlających żołądek przeżuwaczy. Dodatek 3-5 kg mocznika rozpuszczonego w 9-15 l wody w przeliczeniu na 1 tonę zakiszanej biomasy, powoduje wzrost zawartości białka z 8-9 do 12-13 proc. w odniesieniu do suchej  masy kiszonki.  Sporządzonym roztworem spryskuje się kolejne ubijane warstwy, pociętych (na 8-10 mm odcinki) łodyg, kolb i ziarniaków kukurydzy.

Im rośliny kukurydzy są zbierane w późniejszym okresie wegetacji oraz bardziej suche, tym krótsza powinna być sieczka, a także  przecięte  lub zgniecione ziarniaki, które stanowią największą wartość w sporządzanej kiszonce. Dokładnie rozdrobniony surowiec łatwiej ubić, zapewniając w ten sposób warunki beztlenowe, niezbędne dla prawidłowego zakiszania, czyli wytworzenia kwasu mlekowego konserwującego paszę. Zbiór na kiszonkę należy przeprowadzić w  późno woskowej fazie dojrzałości ziarna, a nawet wczesnej pełnej, kiedy zawartość suchej masy w roślinach zawiera się w przedziale 30-35 proc., zaś łodygi i liście są jeszcze w miarę zielone  Udział kolb w świeżej masie zbieranych roślin, powinien wynosić około 40 proc., mniejszy świadczy o zbyt późnym lub gęstym zasiewie.

reklama

Optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę

Prostym sposobem ustalenia w miarę optymalnego terminu zbioru jest obserwacja linii mlecznej ziarna, która oddziela skrobię szklistą (żółty kolor w górnej części) od mlecznej,  umiejscowionej w dolnej węższej części ziarniaka. W miarę dojrzewania linia mleczna stopniowo obniża się i zanika. Za optymalny termin zbioru przyjmuje się, gdy linia mleczna znajduje się na 1/3 wysokości ziarniaka Wyjątkiem są zalecane na kiszonkę odmiany typu stay-green, o przedłużonej zieloności łodyg i liści, które wolniej dojrzewają. Zaleca się je zbierać w późniejszej fazie, kiedy linia mleczna jest już mało widoczna. Kukurydzę na kiszonkę ścina się zwykle na wysokości 15-20 cm, choć przy mniejszym udziale kolb, a tym samym gorszej wartości pastewnej oraz wystarczającej ilości zakiszanej biomasy, wysokość cięcia może być większa, nawet na 40-50 cm.

Dzięki temu zwiększa się udział kolb w zakiszanej biomasie i wartość pastewna kiszonki, ale zmniejsza się plon. Wszystkie prace związane z zakiszaniem (zbiór, transport i ubijanie) należy tak zorganizować, by je zakończyć w okresie do 3 dni. Zbytnie wydłużanie tego okresu powoduje straty zakiszanej biomasy i gorszą jakość kiszonki. Rozładunek sieczki powinien się odbywać bez wjeżdżania pojazdów transportowych do silosu lub na pryzmę, by nie zanieczyszczać składowanej biomasy ziemią. Zakiszaną sieczkę należy starannie ugniatać, najlepiej ciągnikami z napędem na 4 koła. Ciągnik powinien się poruszać wolno (4 km/godz.), co zapewnia prawidłowe wypieranie powietrza z zakiszanej masy i jej zagęszczanie. Ciągniki nie powinny mieć kół bliźniaczych, gdyż wówczas efekt ugniatania jest gorszy.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI