Niska podaż żywca w połączeniu z wysokim popytem spowodowanym otwarciem kanału HoReCa (sektora hotelarskiego i gastronomicznego) oraz otwarcie sezony grillowego mają odzwierciedlenie we wzrostach cen żywca wieprzowego praktycznie w całej Unii Europejskiej.
Ceny wzrosły m.in. w Belgii, Holandii, w Danii i w Hiszpanii o odpowiednio 6, 5, 4 i 2 centy. Cena żywca wzrosła również u naszego zachodniego sąsiada; w Niemczech 19 maja osiągnęła 1,54 EUR/kg (wbc), a więc o 8 centów więcej w stosunku do poprzedniego tygodnia.
W Polsce średnie ceny osiągnęły 5,25 zł/kg w wadze żywej, czyli o 0,40 zł więcej niż przed tygodniem. W klasie E płacą już średnio 7,05 zł/kg, czyli o 0,55 zł więcej niż tydzień wcześniej.
Pewien optymizm budzi fakt, że podaż nie nadąża w kraju za popytem, co potencjalnie zwiastuje kolejne wzrosty na rynku.