RSM może być wnoszony przedsiewnie oraz pogłównie w różnych fazach rozwojowych roślin. RSM zalecany jest do aplikacji na wszystkich rodzajach gleb, w uprawach roślin zbożowych, rzepaku, kukurydzy, buraków cukrowych, ziemniaków, a także upraw sadowniczych i warzywniczych oraz użytków zielonych.
Co to jest RSM
RSM to wysokoskoncentrowany nawóz azotowy występujący w formie wodnego roztworu saletrzano-mocznikowego o zawartości azotu: 28% N, 30% N i 32% N. Zawiera w swoim składzie trzy formy azotu:
- szybko działającą formę azotanową,
- wolniej działającą formę amonową
- długo działającą formę amidową azotu.
W konsekwencji nawóz ten charakteryzuje się jednocześnie szybkim, jak i długotrwałym działaniem, co umożliwia roślinom stały dopływ azotu w trakcie całego sezonu wegetacyjnego. RSM zalecany jest do aplikacji na wszystkich rodzajach gleb, w uprawach roślin zbożowych, rzepaku, kukurydzy, buraków cukrowych, ziemniaków, a także upraw sadowniczych i warzywniczych oraz użytków zielonych.
Dzięki płynnej formie RSM przemieszcza się bezpośrednio w strefę korzeniową roślin, zwiększając tym samym skuteczność pobierania azotu przez rośliny. Płynna forma nawozu uniezależnia nawożenie i dostępność azotu dla roślin zarówno od wilgotności gleby, jak i opadów atmosferycznych, co jest bardzo ważne w okresach niedoboru wody glebowej.
Stosowanie doglebowo i nalistnie
RSM można stosować doglebowo lub dolistnie, w postaci oprysku grubokroplistego, o średnicy kropli powyżej 400 μm, lub też za pomocą węży rozlewowych. Nawóz powinien być aplikowany w temperaturze do 20ºC i przy wilgotności względnej powietrza wynoszącej powyżej 60% oraz przy prędkości wiatru, która nie przekracza 6 m/s. Nie powinno się stosować RSM przy silnym nasłonecznieniu oraz przy temperaturze przekraczającej 25ºC, jak również przy wilgotności względnej powietrza mniejszej niż 50%, czy też przy wietrze przyczyniającym się do znoszenia kropel.
RSM w uprawy
RSM może być wnoszony przedsiewnie oraz pogłównie w różnych fazach rozwojowych roślin.
W rzepaku ozimym pierwszą wiosenną dawkę RSM zaleca się do fazy 4 liścia (20%), zaś kolejne do stadium wydłużania pędów.
Wiosną w uprawie zbóż ozimych zalecana jest aplikacja 30% całkowitej dawki azotu przed ruszeniem wegetacji, a w zbożach jarych – 40% dawki w fazie krzewienia roślin. Kolejne dawki RSM w zbożach ozimych można stosować w fazie krzewienia, zaś następnie w fazie strzelania w źdźbło.
W uprawie zbóż jarych 30% dawki całkowitej można wnosić w fazie strzelania w źdźbło. W przypadku uprawy kukurydzy pierwsza dawka RSM zalecana jest przedsiewnie, a kolejna do fazy 4 liścia.
W uprawie buraka cukrowego można wnosić 20% przed siewem, a pozostałe do stadium 7 liścia.
W uprawie ziemniaka dawki RSM zalecane są przed sadzeniem oraz w fazie rozwoju liści.