Zaletą RSM jest płynna forma. Działa jednocześnie szybko i długo. Możemy go użyć przedsiewnie, pogłównie, w różnych fazach rozwojowych roślin.
RSM to wysokoskoncentrowany nawóz azotowy występujący w formie wodnego roztworu saletrzano-mocznikowego: (28% N, 30% N i 32% N).
Roztwór saletrzano-mocznikowy zawiera w swoim składzie trzy formy azotu, a mianowicie szybko działającą formę azotanową, wolniej działającą formę amonową oraz długo działającą formę amidową azotu.
W efekcie tego RSM charakteryzuje się jednocześnie szybkim, ale i długotrwałym działaniem, co umożliwia roślinom stały dopływ tego pierwiastka w ciągu całego sezonu wegetacyjnego. Poza tym obecność trzech form azotu chroni rośliny przed wahaniami zawartości tego makroskładnika w środowisku glebowym.
Płynny nawóz na wszystkie rodzaje gleb
Roztwór saletrzano-mocznikowy zalecany jest do stosowania na wszystkich rodzajach gleb, z przeznaczeniem do nawożenia roślin zbożowych, rzepaku, kukurydzy, buraków cukrowych, ziemniaków oraz upraw sadowniczych i warzywniczych, a także użytków zielonych.
Zaletą nawozu jest jego płynna forma, która uniezależnia nawożenie i dostępność azotu dla roślin zarówno od wilgotności gleby, jak i opadów atmosferycznych, co jest szczególnie ważne w okresach niedoboru wody glebowej. Dzięki przedostawaniu się nawozu bezpośrednio w strefę korzeniową roślin zwiększeniu ulega skuteczność pobierania azotu przez rośliny.
RSM stosujemy doglebowo
RSM należy stosować doglebowo w postaci oprysku grubokroplistego, o średnicy kropli powyżej 400 μm, lub też za pomocą węży rozlewowych. Aplikację należy prowadzić w temperaturze do 20°C i przy wilgotności względnej powietrza powyżej 60% oraz przy prędkości wiatru nieprzekraczającej 6 m/s.
Nie należy stosować RSM przy silnym nasłonecznieniu, przy temperaturze przekraczającej 25°C, a także przy wilgotności względnej powietrza mniejszej niż 50% oraz przy wietrze powodującym znoszenie kropel.
Roztwór saletrzano-mocznikowy zalecany jest do stosowania przedsiewnego i pogłównego w różnych fazach rozwojowych roślin. W rzepaku ozimym pierwszą wiosenną dawkę RSM zaleca się aplikować do fazy 4 liścia (20%), a kolejne 30% do stadium wydłużania pędów.
RSM w zboża i inne rośliny
W zbożach ozimych w okresie wiosennym zalecane jest zastosowanie 30% całkowitej dawki azotu przed ruszeniem wegetacji, a w zbożach jarych – 40% dawki w fazie krzewienia roślin. Kolejne dawki RSM w zbożach ozimych dobrze jest aplikować w fazie krzewienia (30% dawki), a następnie w fazie strzelania w źdźbło (20% dawki), a w zbożach jarych 30% dawki całkowitej w fazie strzelania w źdźbło.
W przypadku kukurydzy pierwsza dawka RSM zalecana jest przedsiewnie (20%), a kolejna do fazy 4. liścia (40%), a w przypadku buraka cukrowego – 20% przed siewem oraz 40% do stadium 7. liścia. W uprawie ziemniaka 20% dawki RSM zalecane jest przed sadzeniem, a 40% w fazie rozwoju liści.