Chodzi o zakaz importu na terytorium Białorusi pasz i dodatków paszowych pochodzących z woj. świętokrzyskiego. Zakaz funkcjonuje od 1 grudnia br. Z kolei od 3 grudnia Republika Białorusi zniosła część ograniczeń związanych z występowaniem w Polsce wirusa grypy ptaków.
Reasumując, z uwagi na występowanie ASF w Polsce obecnie obowiązuje zakaz importu na terytorium Białorusi z całego terytorium Polski:
– żywych świń, podatnych na zarażenie ASF gatunków zwierząt przeznaczonych do ogrodów zoologicznych i zwierząt cyrkowych, nasienia oraz zarodków świń;
– mięsa wieprzowego (w tym dzików) i innych surowców wieprzowych, a także produktów ich przetwórstwa;
– skór, rogów, kopyt i jelit, szczeciny pochodzącej od gatunków zwierząt podatnych na zarażenie;
– trofeów myśliwskich, pozyskanych od gatunków zwierząt podatnych na zarażenie;
– pasz i dodatków paszowych z zawartością produktów pochodzenia zwierzęcego, uzyskanych z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie (z wyjątkiem dodatków paszowych i przetworzonych termicznie gotowych karm dla kotów i psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt do akwarium i terrarium, ptaków ozdobnych).
Dodatkowo dla województwa zachodniopomorskiego, warmińsko-mazurskiego, lubelskiego, lubuskiego, mazowieckiego, dolnośląskiego, podkarpackiego, podlaskiego, wielkopolskiego oraz świętokrzyskiego obowiązuje zakaz importu na terytorium Białorusi:
– pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem dodatków paszowych i gotowych karm dla psów i kotów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt do akwarium i terrarium, ptaków ozdobnych).
Natomiast od 3 grudnia ponownie istnieje możliwość wwozu z ww. województw do Republiki Białorusi:
– żywego drobiu (z wyjątkiem dzikiego, zoologicznego i cyrkowego);
– jaj wylęgowych;
– mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
– puchu i pierza;
– trofeów myśliwskich dzikiego ptactwa (drobiu);
– nieprzeznaczonych do spożycia surowców pochodzenia zwierzęcego, zawierających składniki z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie i przeznaczonych do produkcji karm dla drobiu.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii