fbpx

Walka z ASF: nowy projekt rozporządzenia narzuca wiele obowiązków i zakazów

W Rządowym Centrum Legislacji ukazał się projekt Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń. Projekt jest obszerny i nakłada wiele obowiązków na hodowców.

Baner Kuhn

Posiadacze świń będą zobowiązani do sporządzenia spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżącego aktualizowania tego spisu.

Świnie muszą być utrzymywane w zamkniętych pomieszczeniach przeznaczonych tylko dla nich, bez dostępu dla innych zwierząt, także domowych.

Wejścia i wyjścia do pomieszczeń muszą być skutecznie dezynfekowane; jeśli służą temu maty dezynfekcyjne, szerokość tych mat nie może być mniejsza niż szerokość wejścia/wyjścia; maty muszą być utrzymywane w stanie zapewniającym dezynfekcję. Osoby obsługujące świnie muszą zachowywać zasady higieny, w tym myć i odkażać obuwie, narzędzia i sprzęt służące do obsługi.

Rozporządzenie nakazuje prowadzenie rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie. Nikt poza osobami wyznaczonymi do obsługi świń nie może wejść do tych pomieszczeń.

Baner Kioti
SDF baner

Zakazuje się karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącym z obszarów objętych ograniczeniami związanymi z wystąpienień ASF, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom w tak uzyskanej postaci. To samo dotyczy słomy wykorzystywanej na ściółkę.

Na teren gospodarstwa nie można wnosić zwłok, tusz, części tusz dzików i produktów ubocznych z nich pochodzących. Osoby, które uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub w odłowie tych zwierząt nie mogą mieć dostępu do świń przez 48 godzin.

Odrębne przepisy dotyczą gospodarstw, w których świnie, dziki lub świniodziki są utrzymywane w systemie otwartym. Wybieg zabezpiecza się podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem. Każdy wjazd i każde wejście na wybieg oraz wyjazd i wyjście z wybiegu zabezpiecza się urządzeniem zapewniającym skuteczną dezynfekcję, niecką dezynfekcyjną lub matą dezynfekcyjną zapewniającą skuteczną dezynfekcję opon pojazdów wjeżdżających na wybieg i wyjeżdzających z wybiegu, stale utrzymywaną w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego.

Przepisy dotyczące gospodarstw znajdujących się na obszarach objętych ograniczeniami to m.in.:

obowiązek dezynfekcji opon pojazdów wjeżdżających do gospodarstwa i wyjeżdżających z niego, poprzez użycie odpowiednich urządzeń dezynfekcyjnych.

W tych gospodarstwach zakazuje się uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny. Zabijane mogą być tylko świnie znajdujące się w tym gospodarstwie przez co najmniej 30 dni przed ubojem, pod warunkiem, że zostały poddane badaniu przedubojowemu; mięso z tych świń musi zostać przebadane przez lekarza weterynarii.

Cały projekt rozporządzenia dostępny jest pod linkiem: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12381550/katalog/13034508#13034508

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.