Według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ostatnim tygodniu lipca średnia cena zakupu rzepaku w zakładach tłuszczowych spadła.
Wynosi ona teraz 1616 zł/t (netto) wobec 1693 zł/t tydzień wcześniej.
Jednak sytuacja i tak jest lepsza niż w zeszłym roku. Rzepak jest nadal 4,3% droższy niż w 2019 roku, ponieważ jego cena średnia krajowa, wyznaczona na 28 lipca 2019 roku, wyniosła 1549 zł/t. Jak podaje resort rolnictwa w ślad za rzepakiem taniała śruta rzepakowa, ale za to wzrastają ceny makucha i oleju rzepakowego.
Główny Urząd Statystyczny szacuje, że powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku w bieżącym roku zmniejszyła się w porównaniu do roku ubiegłego o około 0,2% i wynosi ponad 0,8 mln ha. Eksperci GUS zbiory rzepaku i rzepiku wstępnie oceniają na 2,6 mln t, tj. o około 12% więcej od ubiegłorocznych.