fbpx

Najlepszy przedplon pod rzepak ozimy i zboża ozime

Najlepszym przedplonem dla upraw ozimych rzepaku i zbóż są rośliny strączkowe uprawiane w siewie czystym lub w mieszankach na zielonkę oraz okopowe. Rzepak jest dobrym przedplonem dla zbóż.

Wadliwe zmianowanie

Wadliwe zmianowanie roślin, spowodowane najczęściej zbyt dużym udziałem zbóż w strukturze zasiewów (w Polsce ponad 70 proc.), niekiedy również rzepaku, prowadzi z biegiem lat do nasilenia zachwaszczenia oraz większego porażenia roślin przez choroby i szkodniki.

Szczególnie groźne, zwłaszcza w zasiewach pszenicy,  są choroby podstawy źdźbła i korzeni, tzw.  podsuszki. Grzyby je wywołujące występują powszechnie w glebie. Ich namnażaniu sprzyja pozostawiona na polu ścierń i słoma, nie zawsze ulegające mineralizacji w jednym sezonie wegetacyjnym.

Poza tym zbyt gęsty i wczesny siew zbóż oraz wysokie dawki azotu, prowadzące do wydelikacenia roślin. Porażeniu sprzyjają też zwięźlejsze gleby oraz niesprzyjający przebieg pogody (niskie temperatury i duża wilgotność gleby).

Zboża w zmianowaniu

Uprawa zbóż po sobie (szczególnie pszenicy) w 3-letniej monokulturze skutkuje, jak wynika z wielu badań, ponad 50 proc., a w sprzyjających sprawcom chorób latach 70 proc. porażeniem przez choroby podstawy źdźbła. Dla porównania, 3-letnia przerwa, ogranicza  odsetek porażonych roślin do kilku, natomiast 2-letnia do kilkunastu procent.

W miarę dobrym przedplonem dla innych zbóż jest owies, który nie jest porażany patogenami zgorzeli podstawy źdźbła. Z kolei jęczmień i pszenżyto są mniej podatne, zaś żyto średnio wrażliwe na te patogeny.

Słomę i ścierń po zbiorze zbóż wymieszaj jak najszybciej z gleba. Prawidłowa, mikrobiologiczna mineralizacja i humifikacja słomy i ścierni, zachodzi w miarę szybko, po ich dobrym wymieszania z glebą wykazującą przy tym optymalne właściwości w zakresie pH, zawartości azotu i innych składników oraz wilgotności. Dlatego

Sprzyjają temu też udane międzyplony roślin z innej rodziny botanicznej, poza tym następcza uprawa zbóż jarych, wówczas ze względu na dłuższy okres niezbędny do rozkładu resztek pożniwnych.

Międzyplony w istotnym stopniu ograniczają rozwój patogenów chorób grzybowych zbóż i rzepaku, także poprzez stymulację rozkładu resztek pożniwnych. Ich wysiew na zielony nawóz jest zasadny przede wszystkim w uprawie pszenicy, którą można z powodzeniem wysiać w drugiej połowie X, czekając niekiedy na większe opady deszczu.

Jednak najlepszym rozwiązaniem w ograniczeniu porażenia zbóż patogenami chorób grzybowych, jest ich przedzielenie roślinami z innych rodzin botanicznych, np. oleistymi, okopowymi, bobowatymi, warzywami, gryką, tytoniem.

Duży udział roślin z rodziny kapustowatych

Także częsta uprawa rzepaku i innych roślin z tej rodziny botanicznej (różne gatunki kapust, gorczyce, kalafior, brokuł, brukiew, rzepa, kalarepa, rzodkiew, rzodkiewka) powoduje zwiększoną presję chorób i szkodników porażających te rośliny.

Stąd podstawowym sposobem ograniczenia zagrożenia ze strony patogenów, jest uprawa roślin z  rodziny kapustowatych, nie częściej niż co 3, a najlepiej co 4 i więcej lat na danym polu.

Sprzyjające dla rozwoju chorób  i szkodników, są też samosiewy rzepaku oraz występujące chwasty z tej rodziny. Dlatego po zbiorze tych roślin, należy dokładnie zniszczyć i przykryć wszelkie pozostałości, a więc pociętą słomę, ścierń i samosiewy. Na ogół wszelkie uproszczenia w uprawie, skutkują większą presją chorób i szkodników.

Najlepsze przedplony dla rzepaku

Za najlepszy przedplon dla rzepaku uważany jest groch uprawiany na nasiona, ewentualnie inne strączkowe uprawiane w siewie czystym lub w mieszankach na zielonkę. Doskonałym przedplonem są również ziemniaki, zebrane do połowy sierpnia.

Dobrym przedplonem są też bobowate drobnonasienne, zebrane dostatecznie wcześnie, choć w latach posusznych dodatkowo przesuszają glebę, co może niekorzystnie wpłynąć na wschody i wegetację młodych siewek.

Jednak najczęściej, rzepak uprawiany jest po zbożach, czyli w słabszych stanowiskach, po których trudno uzyskać rekordowe plony. Jest on jednak wówczas doskonałym przerywnikiem monokultury zbóż, a ściślej „ciągu chorobowego” roślin zbożowych.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.