W fazie wydłużania pędu głównego następuje bardzo intensywny wzrost rzepaku. W okresie tym należy pamiętać, żeby sukcesywnie wraz ze wzrostem rzepaku podnosić do góry żółte naczynie.
Na samym początku wznowienia wegetacji wiosennej – pęd główny rzepaku ma zaledwie około 15 cm długości. Gdy zaczyna się intensywny wzrost rzepaku to również pęd główny zaczyna intensywnie rosnąć. Mniej więcej na wysokość 50 cm. W okresie tym należy pamiętać, żeby sukcesywnie wraz ze wzrostem rzepaku podnosić do góry żółte naczynie.
Żółte naczynie służy do monitoringu plantacji z rzepakiem. W początkowej fazie wzrostu odławia się do niego chowacz brukwiaczek, a następnie chowacz czterozębny. W momencie, gdy rzepak zaczyna wytwarzać pąki kwiatowe, to na plantację z rzepakiem zaczyna nalatywać słodyszek.
Żeby żółte naczynie spełniało swoją funkcję należy pamiętać o kilku rzeczach
- Żółte naczynie wystawiamy na polu w odległości 10-20 m od brzegu plantacji. Najlepiej takie naczynie ustawić od strony pola, gdzie w ubiegłym sezonie rósł właśnie rzepak, albo od strony zadrzewień.
- Gdy pole jest większe, tj. powyżej 10 ha, to powinniśmy na takim polu wystawić 2 żółte naczynia. Pierwsze tak jak powyżej, czyli w odległości 10-20 m od brzegu plantacji, natomiast drugie w przedłużeniu pierwszego w głąb pola na odległość 30-40 cm od brzegu.
- Wystawiłeś na polu żółte naczynie? Pamiętaj, żeby sukcesywnie podnosić je do góry – na wysokość pędu głównego rzepaku. Tylko wtedy jest ono w stanie spełniać prawidłowo swoją funkcję. Szkodniki muszą widzieć żółty kolor naczynia. Jeśli nie podniesiemy żółtego naczynia na wysokość pędu głównego, to schowa się ono wśród liści rzepaku i nie będzie spełniać swojej funkcji. Zadbaj również o to, żeby była wlana woda ze środkiem zmniejszającym napięcie powierzchniowe wody – typu płyn do mycia naczyń. Bardzo dobrze się do tego nadają również adiuwanty silikonowe. Jeżeli w nocy zapowiadane są spadki temperatury poniżej 0°C to dolej do naczynia np. płyn do spryskiwaczy, wtedy woda w naczyniu nie zamarznie.