Na rynku krajowym od trzeciej dekady marca ceny żywca wieprzowego ulegają niewielkim zmianom. W dniach 9–15.04.2018 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za świnie rzeźne dostawcy otrzymywali przeciętnie 4,57 zł/kg wobec 4,58 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 16% niższa, niż w analogicznym tygodniu kwietnia 2017 r.
– W UE w drugim tygodniu kwietnia za świnie rzeźne klasy E płacono średnio 144,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 144,46 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena tego żywca była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 15% niższa niż przed rokiem. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy wyrażoną w walucie unijnej uzyskiwano 143,73 EUR/100 kg. Był to poziom o 3% niższy niż w Niemczech, ale wyższy niż w Holandii i Danii (po 13%), we Francji (o 9%) i w Hiszpanii (o 2%) – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Źródło: KOWR