1 sierpnia wszedł w życie nowy program dostarczania owoców, warzyw i mleka do szkół, którego celem jest przede wszystkim propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci.
Program łączy i optymalizuje istniejące już projekty, z których w zeszłym roku skorzystało ponad 20 mln dzieci. Udział w nim jest dobrowolny. W roku szkolnym 2017/2018 swoje uczestnictwo w nim zadeklarowały wszystkie kraje wschodzące wkład wspólnoty.
– Świeże owoce, warzywa i mleko spożywcze będą dostarczane przede wszystkim dzieciom w szkołach. Programem mogą być również objęte produkty przetworzone, takie jak zupy, kompoty owocowe, soki, jogurty i sery, jeśli wybór ten zostanie zatwierdzony przez krajowe organy ochrony zdrowia. Niedozwolone są produkty z dodatkiem cukru, soli i tłuszczu, o ile krajowe organy ochrony zdrowia nie zezwolą na ich ograniczone ilości. Oprócz podejmowania decyzji dotyczących konkretnego sposobu realizacji programu, takich jak uwzględnienie tematycznych działań edukacyjnych i innych produktów rolnych, państwa członkowskie mają możliwość uzupełnienia unijnej pomocy o krajowe środki przeznaczone na finansowanie programu – informuje Komisja Europejska.
Jak zaznaczają autorzy programu przy wyborze produktów należy kierować się kwestiami zdrowotnymi oraz środowiskowymi, a także sezonowością, różnorodnością i dostępnością, przy czym pierwszeństwo należy nadać produktom z UE. Państwa członkowskie mogą zachęcać do zakupu produktów lokalnych lub regionalnych, produktów ekologicznych, promować krótkie łańcuchy dostaw, produkty wiążące się z korzyściami dla środowiska, systemy jakości produktów rolnych.
Z 250 mln euro środków unijnych zatwierdzonych na rok szkolny 2017–2018 około 150 mln euro zostanie przeznaczone na owoce i warzywa, a około 100 mln euro na mleko.
Źródło: Komisja Europejska