fbpx
Strona głównaUprawaKowalczyk: Celem działań MRiRW jest zwiększenie powierzchni rolnictwa ekologicznego

Kowalczyk: Celem działań MRiRW jest zwiększenie powierzchni rolnictwa ekologicznego

Rolnictwo ekologiczne było tematem konferencji prasowej w siedzibie KOWR w dniu 23 listopada, w której wzięli udział wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, sekretarz stanu w MRiRW Rafał Romanowski oraz dyrektor generalny KOWR Waldemar Humięcki.

Minister Kowalczyk poinformował, że celem działań Ministerstwa Rolnictwa jest zwiększenie powierzchni rolnictwa ekologicznego i wielkości produkcji żywności ekologicznej, której poziom sprzedaży powinien zostać zintensyfikowany tak, by konsument miał do niej łatwy dostęp. Do tych działań obliguje nas również członkostwo w Unii Europejskiej, której sztandarowym projektem jest Zielony Ład.

– Realizujemy założenie Europejskiego Zielonego Ładu mówiące o ile procent ma wzrosnąć powierzchnia upraw ekologicznych – mówił minister Kowalczyk. – Polska nie jest w czołówce państw europejskich, jeśli chodzi o rolnictwo ekologiczne, w tej chwili to 3,5 proc. powierzchni upraw. Cel, który Polska nakreśliła sobie w Krajowym Planie Strategicznym (KPS) dla Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) to 7 procent.

Impulsem do rozwoju rolnictwa ekologicznego mają być rozwiązania zaproponowane w KPS dla WPR – dopłaty do powierzchni upraw powiązane są z produkcją, również dopłaty do hodowli zwierząt są komplementarne z produkcją i uwarunkowane odpowiednią obsadą zwierząt na powierzchni gruntów. Ale same dopłaty nie mogą być jedyną motywacją do prowadzenia ekologicznej produkcji – powinna być nią również możliwość sprzedaży żywności ekologicznej, dlatego zdaniem ministra Kowalczyka, „bardzo ważne, aby w sieciach handlowych i wszystkich innych placówkach handlu były wyodrębnione i wyraźnie widoczne dla konsumentów stoiska z żywnością ekologiczną. Ponadto sklepy prowadzące sprzedaż produktów ekologicznych powinny otrzymywać wsparcie” – stwierdził szef resortu rolnictwa. Przypomniał również, że są jeszcze środki w ramach Krajowego Planu Odbudowy na wsparcie przetwórstwa dla rolników prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny i zachęcał, by rolnicy ekologiczni wnioskowali o takie wsparcie, bo „rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne są szczególnie preferowane w tym naborze”.

Wiceminister Rafał Romanowski przypomniał, że rolnicy chcący rozpocząć produkcję ekologiczną mają do dyspozycji wiele rodzajów wsparcia. Są one m.in. zawarte w Krajowym Planie Strategicznym dla WPR, wiele ułatwień wprowadza także nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym.

Odniósł się też do edukacji konsumentów w zakresie żywności ekologicznej mówiąc, że daje on pewność, że przy produkcji zostały zastosowane odpowiednie technologie i tylko naturalne nawozy.Dyrektor generalny KOWR Waldemar Humięcki przytoczył działania promujące polską żywność ekologiczną, które Ośrodek prowadzi lub w nich uczestniczy – to m.in. kampania „Kupuj świadomie PRODUKT EKOLOGICZNY”, prowadzona przez MRiRW; promocja w kraju i za granicą produktów rolno-spożywczych; wdrażanie dwóch poddziałań w zakresie działania 3. „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020; udział w międzynarodowych przedsięwzięciach promocyjnych i informacyjnych pod hasłem „Poland tastes good”; realizacja branżowego programu promocji polskich specjalności żywnościowych; obsługa branżowych funduszy promocji produktów rolno-spożywczych.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.