W minionym tygodniu nastąpiło drastyczne obniżenie temperatury powietrza. Czy spadek temperatury ma wpływ na buraka cukrowego?
Na czym polega uszkodzenie roślin przez mróz? Do uszkodzenie roślin przez spadki temperatur dochodzi wtedy, gdy woda zgromadzona w roślinach zaczyna zamarzać. Woda zamarza w formie kryształów. I to właśnie te ostre krawędzie kryształów uszkadzają wnętrza komórek i tkanek.
Siewki buraka cukrowego, to faza, gdy burak cukrowy jest najbardziej wrażliwy na uszkodzenia przez przymrozki. Największa wrażliwość tkanek na niską temperaturę występuje bezpośrednio po wschodach roślin. Szczególnie niebezpieczny jest moment, gdy siewki zaczynają pojawiać się na powierzchni gleby. Po skiełkowaniu burak cukrowy pobiera materiał zapasowy z nasienia. Wtedy fotosynteza liścieni jest niewielka. Fotosynteza zachodzi bardzo powoli, ponieważ powierzchnia asymilacyjna liścieni buraków jest bardzo mała. Dlatego w im w późniejszej fazie rozwojowej będzie burak w momencie wystąpienia przymrozków, tym taka plantacja będzie mniej narażona na uszkodzenie przez przymrozek. Temperatura powietrza na poziomie około –3°C nie powinna spowodować większych strat w plonie buraka.
Podatność odmian buraka cukrowego na uszkodzenia przez przymrozek będzie różna. Dodatkowo wpływ będzie miało to, w jakiej fazie rozwoju w momencie przymrozku był burak, jaka była wielkość nasiona, na jakiej głębokości był zrobiony siew oraz jak duży opór mechaniczny stawiała gleba w momencie wschodów. Jeżeli wschody buraka były nierówne i długie, to spodziewamy się, że na takiej plantacji szkody będą wyższe.