Rozpoczęły się już przygotowania do XI edycji Międzynarodowych Targów Produktów Żywności Wysokiej Jakości – Ekogala. W tym roku impreza wystawiennicza poświęcona przede wszystkim żywności produkowanej metodami ekologicznymi odbędzie się w dniach 8 – 9 grudnia w Centrum Wystawienniczo – Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce.
Podczas targów Odwiedzający będą mieć okazję zapoznać się z wciąż poszerzającą się ofertą producentów produktów wysokiej jakości oraz produktów ekologicznych, jak też śledzić pojawiające się nowości zarówno rynku lokalnego, krajowego oraz zagranicznego.
Swoją ofertę zaprezentują również gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia agroturystyczne, zagrody edukacyjne, instytucje i podmioty prowadzące działalność edukacyjną związaną z ekologią, żywnością ekologiczną lub tradycyjną, zdrowym stylem życia, sportem i turystyką oraz agroturystyką z terenu województwa podkarpackiego – informuje organizator – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego
Targom towarzyszą seminaria, prezentacje, degustacje, konkursy oraz pokaz gotowania. W czasie Targów odbywa się także finał Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych. Ciekawym elementem Ekogali jest „Wyspa tematyczna”, na której każdego roku odbywa się prezentacja (np. „Miód i produkty pszczele”, „Mleko i nabiał”, „Od ziarenka do bochenka”, „Podkarpacka wołowina, wino i sery”).
Wstęp na XI Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala jest bezpłatny.
Źródło: UMWP