fbpx

W Polsce powstała prototypowa linia do produkcji burgera z… wysortu warzywnego

Naukowcy z Sieci Badawczej Łukasiewicz – Przemysłowego Instytutu Maszyn Rolniczych opracowali linię do produkcji burgera z wysortu warzywnego. Głównym celem rozwiązania było opracowanie metody obliczania śladu węglowego dla procesu produkcyjnego burgerów powstałych z odpadów poprodukcyjnych w zakładach zajmujących się mrożeniem warzyw.

Baner Kuhn

Technologia zagospodarowania odpadów pozwala na zmniejszenie marnowania zasobów naturalnych oraz negatywnego wpływu produkcji spożywczej na środowisko.

– Linia do produkcji burgera oraz przeprowadzone próby pozwoliły na opracowanie receptury oraz procesu technologicznego. Jest to rozwiązanie korzystne dla mechanicznego formowania burgera o optymalnym kształcie z widocznymi kawałkami warzyw, nie ulegającego deformacji w trakcie przechodzenia przez poszczególne etapy produkcyjne. Optymalny dobór elementów elektrycznych konstrukcji pozwolił na obniżenie śladu węglowego w produkcji – informuje Sieć Badawcza Łukasiewicz

Dowiedzieliśmy się , że projekt wpisuje się w panujące obecnie tendencje przeciwdziałania marnotrawienia żywności, wspierając jednocześnie trend biogospodarki cyrkularnej, zgodnie z dewizą, że „dzisiejsze odpady będą jutro produktami”. Według Sieci Badawczej Łukasiewicz Rezultaty projektu mają duży potencjał komercyjny i stanowią przełom na tym rynku.

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.