Naukowcy z Sieci Badawczej Łukasiewicz – Przemysłowego Instytutu Maszyn Rolniczych opracowali linię do produkcji burgera z wysortu warzywnego. Głównym celem rozwiązania było opracowanie metody obliczania śladu węglowego dla procesu produkcyjnego burgerów powstałych z odpadów poprodukcyjnych w zakładach zajmujących się mrożeniem warzyw.
Technologia zagospodarowania odpadów pozwala na zmniejszenie marnowania zasobów naturalnych oraz negatywnego wpływu produkcji spożywczej na środowisko.
– Linia do produkcji burgera oraz przeprowadzone próby pozwoliły na opracowanie receptury oraz procesu technologicznego. Jest to rozwiązanie korzystne dla mechanicznego formowania burgera o optymalnym kształcie z widocznymi kawałkami warzyw, nie ulegającego deformacji w trakcie przechodzenia przez poszczególne etapy produkcyjne. Optymalny dobór elementów elektrycznych konstrukcji pozwolił na obniżenie śladu węglowego w produkcji – informuje Sieć Badawcza Łukasiewicz
Dowiedzieliśmy się , że projekt wpisuje się w panujące obecnie tendencje przeciwdziałania marnotrawienia żywności, wspierając jednocześnie trend biogospodarki cyrkularnej, zgodnie z dewizą, że „dzisiejsze odpady będą jutro produktami”. Według Sieci Badawczej Łukasiewicz Rezultaty projektu mają duży potencjał komercyjny i stanowią przełom na tym rynku.