fbpx
Strona głównaPozostałeKRIRCzy skup wieprzowiny na rezerwy strategiczne uratuje rynek polskiej wieprzowiny?

Czy skup wieprzowiny na rezerwy strategiczne uratuje rynek polskiej wieprzowiny?

W związku z trudną sytuacją na rynku trzody chlewnej spowodowana miedzy innymi przez afrykański pomór świń samorząd rolniczy postuluje do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o wystąpienie do Komisji Europejskiej o uruchomienia zakupów mięsa wieprzowego lub wybranych wyrobów wieprzowych na rezerwy strategiczne z gospodarstw z terenów objętych strefami przez Agencję Rezerw Strategicznych. 

Według izb rolniczych  skup ten byłby niewątpliwie jedną z form pomocy hodowcom trzody chlewnej, którzy cały czas ponoszą straty z różnych powodów i rynkowych i bezpośrednio związanych z ASF – wyjątkowo niskie ceny skupu zdrowego żywca w strefach objętych restrykcjami i brak chęci skupowania świń, które pomimo tego, że są zdrowe przerastają i choćby z tego względu są mniej atrakcyjne dla konsumentów.

Ostatnia decyzja wykonawcza znacząco zmienia kształt strefy czerwonej zwłaszcza na zachodzie kraju. Niestety w ocenie Krajowej Rady Izb Rolniczych na wschodzie kraju kształt stref zmienił się kosmetycznie. To wskazuje, że konieczne są zmiany zasad wydawania tych decyzji przez KE, poprzez skrócenie tych okresów.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.