Austriaccy drobiarze nie chcą polskiego mięsa. “Złe warunki higieniczne i jakościowe”

Podczas gdy polskie organizacje drobiarskie protestują przeciwko importowi taniego mięsa drobiowego z Ukrainy, Austriacy protestują przeciwko importowi z Polski, tylko brutalniej. Wg austriackiego Bauernbundu, “salmonella w tanim polskim kurczaku produkowanym na szaszłyki spowodowała w Austrii od lutego do sierpnia 27 infekcji i 1 śmierć”.

baner kuhn

Austriaccy drobiarze oskarżają Polaków o produkcję drobiu w warunkach nieznanych i nieakceptowalnych w Austrii. “Podczas gdy w Austrii gęstość obsady wynosi zaledwie 30 kg na metr kwadratowy, w Polsce wynosi ona 42 kg, co odpowiada wymaganiom UE. Nasze małe przedsiębiorstwa rodzinne hodują średnio od 20 000 do 25 000 brojlerów, a w Polsce, największym w UE producencie mięsa drobiowego, liczba ta sięga czasem sześciocyfrowej liczby. Oznacza to – w połączeniu z większym wykorzystaniem leków weterynaryjnych – niższe ceny, a drób krajowy jest wypierany z rynku” – czytamy na stronie portalu Austriackiego Związku Rolników.  

Baner Samasz

Wg Austriaków Polska “regularnie wywołuje zamieszanie z powodu złych warunków higienicznych i jakościowych”, i Austria nie powinna importować drobiu, który nie spełnia austriackich “wysokich standardów produkcyjnych”  

O równe warunki konkurencji i zabezpieczenie Europejczyków przed niebezpiecznym mięsem z Polski powinna, zdaniem Austriaków, zadbać Komisja Europejska, natomiast austriaccy konsumenci nie powinni kupować polskiego mięsa drobiowego. 

SDF baner
Baner KWS - wariant III
Baner Delaro Forte

1 KOMENTARZ

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.