Ostatnie miesiące przynoszą dalsze spadki cen skupu drobiu, choć nadal pozostają one na relatywnie wysokim na tle historycznym poziomie. Obserwowany obecnie spadek cen w znacznym stopniu wynika ze stopniowego wzrostu produkcji drobiu wśród jego głównych unijnych producentów, w szczególności w Polsce.
Analitycy Credite Agricole zauważają w swoim ostatnim raporcie, że ożywieniu produkcji drobiu sprzyja jej bardzo wysoka opłacalność, która zachęca producentów do zwiększania swoich mocy produkcyjnych i większych wstawień kurcząt. Poza utrzymującą się nadal zmniejszoną podażą na rynku, istotnym źródłem wzrostu opłacalności produkcji są również obniżające się ceny pasz.
Niestety taka sytuacja, tzn. przyspieszenie odbudowy produkcji drobiu w UE będzie sprzyjać kształtowaniu się jego cen w trendzie spadkowym. W okresie I-IX 2023 r. wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zwiększyła się o 0,8% r/r wobec wzrostu o 59,6% w analogicznym okresie 2022 r., co wynikało przede wszystkim z większego wolumenu sprzedaży.
Cena skupu drobiu wyniosła w październiku 5,52 zł/kg (-15,1% r/r), a cena pasz dla drobiu ukształtowała się na poziomie 1,77 zł/kg (-24,1% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza wyniosła w październiku 3,12 wobec 2,78 przed rokiem, wskazując na silną poprawę opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na światowym i krajowym rynku drobiu oczekiwane jest, że cena skupu drobiu na koniec 2023 r. wyniesie ok. 5,30 zł/kg i ok. 4,50 zł/kg na koniec 2024 r.
Za główne czynniki ryzyka podawanego wyżej scenariusza analitycy uważają przebieg ptasiej grypy w kolejnym sezonie w Europie, a także tempo odbudowy bazy produkcyjnej wśród największych producentów mięsa drobiowego.