Producenci trzody chlewnej w naszym kraju poza zagrożeniem zainfekowania swojej hodowli afrykańskim pomorem świń nie maja zbytnio powodów do narzekań. Cena oferowana za dostarczone tuczniki już od kilku tygodniu wykazuje bowiem tendencje wzrostowe.
– W zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 2–8.07.2018 r. trzodę chlewną kupowano przeciętnie po 4,71 zł/kg, czyli o 2 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3 gr/kg drożej niż w pierwszym tygodniu czerwca. Cena żywca wieprzowego była o 18% niższa niż w analogicznym tygodniu 2017 roku – informuje Biuro Analiz i Strategii KOWR.
Na rynku unijnym w pierwszym tygodniu lipca ceny świń rzeźnych klasy E utrzymały się na poziomie zbliżonym do uzyskanego w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem i średnio wynosiły 145,32 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. W odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec ten był o 18% tańszy.
Jak podaje KOWR, cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w euro była o 2,5% niższa od średniej ceny unijnej i wynosiła 141,63 EUR/100 kg. Jednocześnie była ona o 5% niższa niż w Niemczech i o 6% niższa niż w Hiszpanii.
Źródło: KOWR