Fasola na nowy sezon

0
16208

Fasola jest odporna na trudne warunki klimatyczne i powiązane z tym stresy. Dlatego też, dostępnych odmian z roku na rok przybywa, a każda z nich kusi swoimi wyjątkowymi cechami i nadzwyczajną zdolnością do plonowania. Sprawdźmy, jakie są te najbardziej popularne odmiany i czy producenci przygotowali dla nas jakieś nowości na kolejny sezon?

Fasola szparagowa jest warzywem typowo sezonowym, w dłuższym okresie przydatność do konsumpcji zachowuje tylko dzięki mrożeniu lub wekowaniu. Dlatego też, przy jej uprawie należy zadbać o to, aby rośliny plonowały jak najdłużej, dostarczając w tym czasie dobrej jakości młodych strączków. Optymalnym terminem do wysiewu fasoli jest okres od II dekady maja do I dekady czerwca. Ma ona krótki okres wegetacyjny – od 60 do 90 dni, dlatego w celu przedłużenia zbioru można ją wysiewać co 10−14 dni do końca I dekady czerwca.

Okresy deszczowe sprzyjają pojawianiu się chorób i prowadzą do spadku plonu. Aby jak najbardziej zminimalizować zagrożenie ze strony patogenów, należy unikać wysiewu na stanowiskach, gdzie w poprzednich sezonach rosły już rośliny motylkowe. Jest to szczególnie ważne w przypadku, gdy na danym miejscu plantacje były porażane przez najgroźniejsze choroby grzybowe, takie jak antraknoza, szara pleśń czy fuzarioza.

Dla przemysłu uprawia się fasolę o strąkach wydłużonych, płaskich. Aktualnie na polskim rynku znajduje się kilkadziesiąt odmian polskich i zagranicznych, charakteryzujących się różnym okresem dojrzewania strąków, ich długością, barwą, pokrojem rośliny oraz stopniem tolerancji na choroby.

Stare, ale jare!

Odmiany fasoli szparagowej dzielimy na karłowe i tyczne, które różnią się przede wszystkim pokrojem i siłą wzrostu, a także długością okresu wegetacji oraz kolorem. Jedną z podstawowych gatunków fasoli szparagowej karłowej, uprawianej w Polsce od lat jest odmiana Paulista. Jest ona przeznaczona do przetwórstwa, niezawodna na słabszych, nienawadnianych stanowiskach. Odmiana jest tolerancyjna na stres powodowany przez upały i suszę, wyróżnia się dobrą zdrowotnością polową, zwłaszcza w rejonach zagrożonych występowaniem chorób bakteryjnych, takich jak zwykła mozaika fasoli czy antraknoza ale też obwódkowa bakterioza fasoli czy Xantomonas.

Drugą bardzo popularną odmianą uprawianą w Polsce jest fasola Amelia. Jest to późna odmiana tworząca rośliny o skupionym pokroju. W ich górnej części wyrastają delikatnie błyszczące ciemnozielone, średnio długie, wąskie, okrągłe na przekroju poprzecznym, smaczne i delikatne strąki. Odmiana charakteryzuje się również małą blaszką liściową. Kolejną chętnie uprawianą odmianą jest Malwina – to średnio wczesny gatunek fasoli szparagowej tworzący silnie rosnące, bujne rośliny o skupionym pokroju. W ich górnej i środkowej części wyrastają zielone, długie, wąskie, okrągłe na przekroju poprzecznym, bardzo mięsiste strąki. Najczęściej polecanymi odmianami żółtostrąkowatymi są z kolei Furora Polana, Erla, Korona, Laura, Złota Saxa, Laurina, Tara, Wstęga, Basta. Natomiast najpopularniejszą odmianą fioletowostrąkową jest Ametyst.

Gorące premiery

Bez wątpienia, największą premierą tego roku jest odmiana Sonesta firmy Floraland. Dlaczego największą? Bo jedyną. W bieżącym roku tylko Sonesta została wpisana do krajowego rejestru COBORU. Sprawdźmy, czym ona się charakteryzuje.

Fasola Sonesta przede wszystkim wyróżnia się wspaniałym intensywnym żółtym kolorem strąków i wyjątkową delikatnością smaku. To bardzo wczesna, obficie plonująca odmiana. Roślina o pokroju kulisto wzniesionym. Strąki długości 12−13 cm, o przekroju 8–10 mm, proste, dobrze wypełnione miąższem o atrakcyjnym słonecznożółtym zabarwieniu. Intensywne kwitnienie i silny system korzeniowy daje roślinie duże możliwości przystosowawcze w produkcji wczesnowiosennej i jesiennej w szklarniach i pod osłonami. Odmiana bardzo dobrze znosi duże wahania wilgotności i temperatury w trudnych warunkach uprawy. Fasola ta polecana jest do wielokrotnego zbioru ręcznego.

Z kolei jedyną nową odmianą wpisaną do krajowego rejestru w Polsce w 2015 roku jest Krakuska firmy Polan. Roślina ta należy do plennej odmiana o okresie wegetacji 75 dni. Ma ona strąki bezwłókniste, intensywnie żółte, o długości 13,5−15cm i grubości około 0,9 cm, równomiernie dojrzewające. Są one zebrane w górnej i środkowej części rośliny. Odmiana odporna na antraknozę i bakteriozę. Wysiew roślin od maja do czerwca, a zbiór od lipca do sierpnia.