Żywiec wieprzowy drożeje

0
358
Żywic wieprzowy drożeje

Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej rynek trzody chlewnej oraz sytuacja cenowa wieprzowiny zależy w dużej mierze od tego co wydarzy się w Chinach. A tam, jak zaznacza KZP–PTCH pogłowie ciągle spada i rozprzestrzenia się wirus ASF. Deficyt mięsa wieprzowego na chińskim rynku będzie zaspokajany importem. Daje to dobre perspektywy na utrzymanie wysokiej ceny tuczników w większości krajów.

– W UE powoli wchodzimy w sezonowe podwyżki cen tuczników. W sezonie letnim rośnie konsumpcja w związku z sezonem grillowym, przy ograniczonej podaży żywca. Jest to efekt wyższych temperatur, które powodują spadek przyrostów zwierząt – mówi Aleksander Dargiewicz, dyrektor zarządzający KZP-PTCH.

Eksperci z firmy Genesus wyliczyli, że biorąc dzisiejsze ceny kontraktów terminowych na tuczniki, kukurydzę i soję średni zysk amerykańskich producentów w nadchodzących 12 miesiącach wyniesie $50 na tuczniku.

– Konkurencja ubojni o surowiec nasila się. Marża zakładów ubojowych kurczy się, a zyskują producenci żywca wieprzowego – podsumowuje Dargiewicz.

Źródło: KZP–PTCH