Podczas Gali Finałowej Konkursu “Farmer Roku”, która odbyła się 10 lutego, przyznano ten zaszczytny tytuł 10 gospodarstwom z terenu całego kraju.
Konkurs opiera się przede wszystkim o zgłoszenia rolników nadsyłane przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Oddziały Terenowe KOWR, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Izby Rolnicze, Związek Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz członków Stowarzyszenia ROLNIK-FARMER ROKU, którzy dokonują wstępnej selekcji kandydatur.
Po raz pierwszy tytuł “Farmera Roku” został przyznany z inicjatywy Międzynarodowych Targów Pomorza i Kujaw oraz Ilustrowanego Kuriera Polskiego przy okazji targów rolniczych. Następna edycja objęła swoim zasięgiem cały kraj i została oparta o zgłaszanie rolników do Konkursu przez gminy i Oddziały Terenowe Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa. Pojawiły się dwie kategorie konkursowe: rolnicy indywidualni (gospodarstwa rodzinne) oraz rolnicy dzierżawiący grunty od AWRSP (Agencjo Własności Rolnej Skarbu Państwa, poprzednik KOWR). Od tej edycji Konkurs został objęty patronatem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (obecnie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) oraz Prezesa AWRSP, po czym listę Patronów konkursu wzbogacił JM Rektor Akademii Techniczno-Rolniczej (obecnie Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego) im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy.
Trzy kolejne edycje rozstrzygano w kategoriach: gospodarstwa o powierzchni do 100 ha i powyżej 100 ha.; w V konkursie nagrodzono laureatów w trzech kategoriach (została utworzona kategoria gospodarstw małych – do 20 ha), w szóstej edycji Konkursu w czterech kategoriach (dodano kategorię: ogrodnictwo i szkółkarstwo), a od siódmej edycji Konkurs rozstrzygany jest w pięciu kategoriach (dodano kategorię: gospodarstwa i firmy, w której nagradzane są udane przykłady połączenia działalności typowo rolniczej ze znaczącą działalnością pozarolniczą). W dziesiątej edycji kategorię gospodarstwa i firmy przekształcono w kategorię przedsiębiorstwa rolnicze, w edycji dwunastej ze względu na dużą liczbę zgłoszonych przedsiębiorstw, podzielono je na specjalizujące się w produkcji roślinnej i zwierzęcej, natomiast w XIII edycji kategorii gospodarstw o alternatywnych źródłach dochodu. Następnie wyodrębniono kategorie: gospodarstwa agroturystyczne oraz działy specjalne produkcji rolnej. W XXI edycji po raz pierwszy przyznano laury w kategorii grupy producenckie.
Od 2001 r. Konkurs organizowany jest przez Stowarzyszenie „Polski Klub Rolnik Farmer Roku”. Celem Stowarzyszenia jest propagowanie na terenie Polski idei nowoczesnego gospodarowania, zaradności i pomysłowości w rolnictwie, integrowanie środowiska producentów, dystrybutorów i usługodawców przemysłu rolniczego w zakresie wprowadzania nowych technik i technologii, popularyzowanie i promowanie nowości technicznych z branży rolniczej.
Laureaci XXIX edycji Konkursu Rolnik Farmer Roku
Jolanta Tulisow – Narusa, pow. braniewski, woj. warmińsko –mazurskie, gosp. 77,02 ha, hodowla koni
Agata i Krzysztof Niebrzydowscy – Włodowo, pow. olsztyński, woj. warmińsko- mazurskie, gosp. 150 ha, krowy mleczne, produkcja ekologiczna
Beata i Sławomir Witkowscy – Konopnica, pow. poddębicki, woj. łódzkie, gosp. 40 ha, chów trzody chlewnej
Gospodarstwo Rolne Jurczyk (Michał, Adam, Marcin, Marek, Aldona Mateusz) Rodzina Jurczyków – Bartkowice, pow. częstochowski, woj. śląskie, gosp. 1300 ha. , zboża rzepak, hodowla bydła mlecznego, usługi
Urszula i Krystian Kretek – Krzanowice, pow. raciborski, woj. śląskie, gosp.140 ha. , hodowla bydła mlecznego i opasowego
Barbara i Mariusz Gumienni „Ekologiczne Gospodarstwo Rolne” – Dębowiec, pow. Jasło, woj. podkarpackie, gosp. 34,17 ha uprawa prastarych odmian zbóż i przetwórstwo
Beata i Dariusz Przerwa – Krośnice, pow. milicki, woj. dolnośląskie gosp. 32 ha winorośl, sadownictwo, produkcja wina
Joanna i Mariusz Karwat – Stępin, pow. wrocławski, woj. dolnośląskie, gosp. 130 ha. , ziemniaki jadalne i przemysłowe, rzepak, zboża
Joanna i Michał Starak – „Dyniowy Zakątek” – Olszany, pow. świdnicki, woj. dolnośląskie, gosp. 37,45 ha zboża, rzepak, buraki, ostropest, dynia, przetwórstwo, handel
Iwona i Przemysław Kawula – Frydrychowo, pow. golubsko-dobrzyński, woj. kujawsko-pomorskie, gosp. 53 ha. hodowla bydła mlecznego