Więcej drobiu w naszym jadłospisie

Bilansowa konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce w 2017 r. została oszacowana na 30 kg na mieszkańca wobec 29,2 kg na mieszkańca w 2016 r. (wzrost o 2,7%).

– Czynnikami sprzyjającymi wzrostowi konsumpcji były: relatywnie niski poziom cen drobiu, obniżka konsumpcji mięsa wieprzowego, wzrost dochodów realnych sektora gospodarstw domowych oraz wolniejsze tempo wzrostu cen detalicznych mięsa drobiowego niż  mięsa czerwonego. Według danych GUS w 2017 r. wskaźnik wzrostu cen detalicznych dla mięsa drobiowego wyniósł 2,1%, podczas gdy dla mięsa wieprzowego i wołowego odpowiednio 8,6% i 2,9% – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Analitycy z KOWR przewidują,  że w 2018 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może się zwiększyć o 0,5 kg do 30,5 kg na mieszkańca. Wzrostowi spożycia będzie sprzyjać rosnąca produkcja krajowa oraz przewidywany niski poziom cen detalicznych drobiu.

Źródło: KOWR