Nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt uderza w branżę drobiarską

0
156

W ocenie sygnatariuszy Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich, zmiany w ustawie o ochronie zwierząt mogą  doprowadzić do upadku polską branżę mięsną, w tym producentów drobiu, jego hodowców oraz rolników.

Wprowadzenie proponowanego zakazu uboju religijnego w Polsce spowoduje, że zakłady, które do tej pory tego rodzaju ubój wykonywały, będą musiały zrezygnować z tej dużej części swojej działalności. Dla hodowców oznacza to utratę kontraktów oraz zmniejszenie, i tak już balansującej na krawędzi opłacalności, produkcji. W dłuższej perspektywie będzie to skutkowało utratą płynności finansowej i trudnościami w spłacaniu zaciągniętych kredytów na budowę i modernizację ferm. Zmniejszenie zapotrzebowania ze strony zakładów ubojowych odbije się negatywnie nie tylko na producentach żywca drobiowego, ale także na producentach jaj wylęgowych, zakładach wylęgu drobiu, producentach pasz i innych tzw. satelitarnych dla drobiarstwa gałęziach produkcji rolnej, w efekcie dotknie całej gospodarki i spowoduje likwidację tysięcy miejsc pracy – mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

– Obecnie zarówno w UE, jak i w krajach trzecich, jedynym segmentem rynku drobiowego, w którym popyt przewyższa podaż jest właśnie ten rodzaj produkcji — ok. 3 mld konsumentów wymaga od dostawców mięsa pozyskanego w ramach uboju religijnego. Według naszych szacunków co piąta sztuka drobiu ubijana w Polsce, ubijana jest właśnie w systemie halał lub koszer, stanowi to też 40 % eksportu polskiego mięsa drobiowego (co stanowi równowartość ok. 5 mld zł rocznie). Po wprowadzeniu zakazu, Polska branża drobiarska, będąca jego głównym eksporterem w UE, z dnia na dzień może upaść – dodaje Andrzej Danielak, prezes Związku Hodowców i Producentów Drobiu

Ponieważ w większości krajów UE taki zakaz nie obowiązuje, wprowadzając go w Polsce, ustawa o ochronie zwierząt zdaniem producentów drobiu będzie wspierać zagranicznych konkurentów polskiej branży mięsnej.

– Przypomnijmy, że Polska jest w tej chwili największym producentem i eksporterem tego typu mięsa. Jako przedstawiciele całej branży uznajemy takie zamierzenia za ideologiczne, nie uwzględniające ważnego interesu branży, a przez co wysoce ekonomicznie szkodliwe i społecznie nieodpowiedzialne. Już raz w 2014 roku Trybunał Konstytucyjny stwierdził niezgodność zakazu uboju na potrzeby religijne z Konstytucją RP. Zaskarżone wtedy decyzje Parlamentu RP kosztowały polskich rolników miliardy złotych oraz przez zahamowanie eksportu spowodowały ogromny kryzys całej branży drobiarskiej. Uważamy, że należy zrobić wszystko, by nie powtórzyć tego tragicznego dla branży scenariusza – podkreśla Andrzej Sieradzki z Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Członkowie Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń o i Organizacji Drobiarskich apelują do wszystkich decydentów, w szczególności obradujących obecnie Posłów i Senatorów RP o ratowanie polskiego rolnictwa. Sektor drobiarski, nie otrząsnął się jeszcze z kryzysu i problemów wywołanych przez pandemię COVID-19 i znajduje się w największym od lat kryzysie.  Ich zdaniem planowane ograniczenia, które godzą w interes polskiej branży mięsnej są nieakceptowalne i mogą świadczyć o braku wrażliwości społecznej lub odpowiedniej wiedzy autorów projektu.

Ponadto branża drobiarska stanowczo sprzeciwiamy się również wprowadzeniu dodatkowych uprawnień dla organizacji pozarządowych dotyczących kontroli gospodarstw rolnych. Tego typu uprawnienia powinny wyłącznie należeć do Inspekcji Weterynaryjnej a więc państwowego organu wyposażonego w odpowiednie kompetencje.

Sygnatariusze Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich: Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, Związek Hodowców i Producentów Drobiu, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Krajowa Rada Izb Rolniczych, Ogólnopolski związek Producentów Drobiu ,,Poldrób’’, Polski związek hodowców i Producentów Gęsi, Zrzeszenie Rolników i Producentów Indyk Lubuski, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI i Regionalna Grupa Producentów Drobiu FARMER.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności