Krajowa Rada Izb Rolniczych wnioskuje do do ministra rolnictwa o zniesienia zakazu stosowania maczek zwierzęcych w żywieniu drobiu.
Od wielu lat w związku chorobą BSE w prawie paszowym krajów UE obowiązuje zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Skutkiem tego zakazu, jak zaznacza KRIR, jest wzrost kosztów produkcji związany z koniecznością stosowania zamienników w postaci śruty sojowej, w znacznej mierze produkowanej w oparciu o rośliny zmodyfikowane genetycznie.
Mając na względzie postęp badań naukowych w tej dziedzinie oraz postulaty zgłaszane przez środowiska hodowców z krajów UE, jak również uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE, samorząd rolniczy zwrócił się do resortu rolnictwa o podjęcie działań na forum Komisji Europejskiej w celu częściowego uchylenia tych przepisów i ograniczenia do zakazu żywienia zwierząt mączkami mięsno-kostnymi w ramach tego samego gatunku
Ze swej strony Krajowa Rada Izb Rolniczych działając na forum COPA oraz innych międzynarodowych europejskich organizacji rolniczych deklaruje, że będzie w dalszym ciągu lobbowała za zmniejszeniem tych ograniczeń.
Źródło: KRIR