fbpx

 Rynek mięsa: mniej bydła i drobiu, a więcej wieprzowiny

Komisja Europejska prognozuje (raport z 6 lipca 2020 r.), że produkcja wołowiny w UE spadnie o 1,7% w 2020 roku. Wynika to ze zmniejszonego popytu na usługi gastronomiczne z powodu środków blokujących.

Samasz loteria - baner

Ponadto ograniczona podaż występuje ze względu na mniejsze stada i wczesny ubój przy niższych masach z powodu mniejszej dostępności paszy w okresie suchej  wiosny.

Według unijnych analityków o 2% spaść ma tez produkcja drobiu. Zapowiadany jest również spadek produkcji o 1,5% mięsa owiec i kóz. Podobnie jak przy wołowinie, mniejsza produkcja to efekt spadku na usługi gastronomiczne i konsumpcję w domu, zwłaszcza podczas obchodów Wielkanocy i Ramadanu, oraz niedobory podaży z powodu problemów logistycznych.

Natomiast nieznacznie, bo o 0,5 procent ma wzrosnąć w tym roku produkcja unijnej wieprzowiny, wsparta korzystnymi cenami, powrotem popytu konsumpcyjnego, solidnymi perspektywami eksportowymi głównie do Chin i ostatnimi inwestycjami w tym sektorze.

Baner SDF
Baner webinarium konopie

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.