fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsa Rynek mięsa: mniej bydła i drobiu, a więcej wieprzowiny

 Rynek mięsa: mniej bydła i drobiu, a więcej wieprzowiny

Komisja Europejska prognozuje (raport z 6 lipca 2020 r.), że produkcja wołowiny w UE spadnie o 1,7% w 2020 roku. Wynika to ze zmniejszonego popytu na usługi gastronomiczne z powodu środków blokujących.

Ponadto ograniczona podaż występuje ze względu na mniejsze stada i wczesny ubój przy niższych masach z powodu mniejszej dostępności paszy w okresie suchej  wiosny.

Według unijnych analityków o 2% spaść ma tez produkcja drobiu. Zapowiadany jest również spadek produkcji o 1,5% mięsa owiec i kóz. Podobnie jak przy wołowinie, mniejsza produkcja to efekt spadku na usługi gastronomiczne i konsumpcję w domu, zwłaszcza podczas obchodów Wielkanocy i Ramadanu, oraz niedobory podaży z powodu problemów logistycznych.

Natomiast nieznacznie, bo o 0,5 procent ma wzrosnąć w tym roku produkcja unijnej wieprzowiny, wsparta korzystnymi cenami, powrotem popytu konsumpcyjnego, solidnymi perspektywami eksportowymi głównie do Chin i ostatnimi inwestycjami w tym sektorze.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.