Komisja Europejska prognozuje (raport z 6 lipca 2020 r.), że produkcja wołowiny w UE spadnie o 1,7% w 2020 roku. Wynika to ze zmniejszonego popytu na usługi gastronomiczne z powodu środków blokujących.
Ponadto ograniczona podaż występuje ze względu na mniejsze stada i wczesny ubój przy niższych masach z powodu mniejszej dostępności paszy w okresie suchej wiosny.
Według unijnych analityków o 2% spaść ma tez produkcja drobiu. Zapowiadany jest również spadek produkcji o 1,5% mięsa owiec i kóz. Podobnie jak przy wołowinie, mniejsza produkcja to efekt spadku na usługi gastronomiczne i konsumpcję w domu, zwłaszcza podczas obchodów Wielkanocy i Ramadanu, oraz niedobory podaży z powodu problemów logistycznych.
Natomiast nieznacznie, bo o 0,5 procent ma wzrosnąć w tym roku produkcja unijnej wieprzowiny, wsparta korzystnymi cenami, powrotem popytu konsumpcyjnego, solidnymi perspektywami eksportowymi głównie do Chin i ostatnimi inwestycjami w tym sektorze.