Drobiowe prognozy KE

Komisja Europejska prognozuje, że przez najbliższych dwanaście lat wzrost produkcji drobiu w państwach Unii Europejskiej znacząco zwolni. W ocenie KE, do roku 2030 średni roczny wzrost produkcji mięsa drobiowego we wszystkich państwach wyniesie średnio 0,3 procent rocznie.

baner kuhn

Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz jest to bardzo istotny spadek, biorąc pod uwagę fakt, że w minionych dziesięciu latach produkcja drobiu w Europie rosła średnio o 2,5 procent. Konsumpcja mięsa drobiowego w UE wynosi średnio 24 kilogramy na mieszkańca (jest to znacznie niższa wartość niż w Polsce, gdzie – według niektórych szacunków konsumpcja drobiu zbliża się już do 31 kilogramów).

Zgodnie z prognozami ekspertów UE konsumpcja drobiu w Europie będzie rosła jeszcze wolniej niż produkcja, bo jedynie o 0,2 procent rocznie (zgodnie z szacunkami w 2030 roku konsumpcja ma wynieść w UE 24,8 kg na głowę).

Baner UPL
Baner Samasz
baner Interhandler

– Dla poprawy nastrojów producentów mięsa można dodać, że Komisja Europejska szacuje, że popyt na mięso w krajach pozaeuropejskich będzie rósł. W 2030 roku globalny popyt na import mięsa drobiowego ma przekroczyć 17 milionów ton rocznie. Największe wzrosty zapotrzebowania na dostawy drobiu mają pochodzić z następujących państw: Wietnamu, Filipin, Chin, Afryki Południowej, Ghany oraz Beninu – informuje KIPDIP.

Źródło: kipdip

SDF baner
Baner KWS - wariant III
Baner Delaro Forte

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.