W związku z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce Główny Lekarz Weterynarii przypomina hodowcom drobiu, że powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.
W szczególności jak podkreśla GIW utrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikim ptactwem, przechowywać paszę w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami, karmić i poić drób w sposób zabezpieczający pasze i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami.
Ponadto stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem i Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to: zwiększona śmiertelność, znaczący spadek pobierania paszy i wody, objawy nerwowe (drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów), duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.
Źródło: GIW