Minister rolnictwa Robert Telus deklaruje, że Rząd RP “zapewni każdemu obywatelowi naszego kraju w sposób ciągły odpowiednią ilość dostępnej cenowo żywności, która spełnia wymagania jakościowe”. Deklarację taką minister złożył w piątek 29 września w siedzibie Łódzkiego ODR w Bratoszewicach.
Dotrzymanie tej deklaracji zapewnić ma realizacja “Strategii zrównoważonego rozwoju wsi rolnictwa i rybactwa 2030” która bezpieczeństwo żywnościowe uznaje za strategiczne zadanie państwa. Dla osiągnięcia tego celu rolnictwo musi sprostać wyzwaniom, jakimi są: budowanie systemu żywnościowego przyjaznego dla środowiska, zapewnienie opłacalności produkcji i uczciwych warunków konkurencji w całym sektorze rolno-spożywczym oraz przeprowadzenie rolnictwa przez transformację cyfrową i energetyczną.
Bezpieczeństwo żywnościowe zapewniają również strategiczne rezerwy żywności: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych stworzyła już rezerwę pszenicy, masła i mleka w proszku, a obecnie skupuje kukurydzę.
“Strategia zrównoważonego rozwoju wsi rolnictwa i rybactwa 2030” to aktualizacja dokumentu przyjętego w roku 2020, jako odpowiedzi na zmiany wynikłe z pandemii COVID-19 i wojny na Ukrainie. Prace nad obecną Strategią rozpoczęły się 16 lutego 2022 r. decyzją Kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast ponad dwumiesięczne konsultacje publiczne trwają od 25 sierpnia br.