W dniach 27.11 – 3.12. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, tak jak przed tygodniem, kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,63 zł/kg, o 1% taniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie za żywiec ten płacono o 9% mniej niż przed rokiem. Podobne tendencje cenowe utrzymywały się w krajach UE.
– Średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych (według KE) wyniosła 145,41 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E wobec 145,26 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Była ona o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 5% niższa niż przed rokiem.
Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie zbliżonym do średniej ceny w UE i wyniosła 145,31 EUR/100 kg. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono w ośmiu krajach UE, m.in. w Danii (137,19 EUR/100 kg), Holandii (131,54 EUR/100 kg), we Francji (130,00 EUR/100 kg), w Hiszpanii (127,51 EUR/100 kg) i w Belgii (123,50 EUR/100 kg). Drożej za ten rodzaj mięsa płacono m.in. w Niemczech (149,65 EUR/100 kg) – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Źródło: KOWR