Śmietka kapuściana w natarciu, znacznie powyżej progu

Śmietka kapuściana, fot. Katarzyna Szulc

Śmietka kapuściana w rzepaku znacznie przekroczyła próg szkodliwości. Jak informuje IOR-PIB na terenie Wielkopolski w ciągu  5 dni w żółtych naczyniach odłowiono ok. 700 osobników śmietkowatych, z czego połowę oznaczono jako śmietkę kapuścianą.

Niewielka, mająca ok. 6 mm, szarej barwy muchówka nalatuje na rzepak. To groźna dla roślin rzepaku śmietka kapuściana.

Larwy trzeciego pokolenia, które właśnie atakuje, rozwijają się na liściach i uszkadzają podziemne części roślin. Objawem żerowania śmietki kapuścianej są pożółkłe rośliny rzepaku, które słabo się rozwijają. Przy czym rzepak dobrze odżywiony potrafi w pewnym stopniu zregenerować uszkodzenia po śmietce.

Szkodnik stanowi duże zagrożenie z uwagi na uszkodzenia, które powodują larwy śmietki kapuścianej na korzeniach roślin rzepaku. Osłabione rośliny rzepaku żerowaniem szkodnika słabiej zimują i mogę nie przetrwać zimy.

Próg ekonomicznej szkodliwości śmietki kapuścianej to 1 osobnik dorosły w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności