Śmietka kapuściana w rzepaku znacznie przekroczyła próg szkodliwości. Jak informuje IOR-PIB na terenie Wielkopolski w ciągu 5 dni w żółtych naczyniach odłowiono ok. 700 osobników śmietkowatych, z czego połowę oznaczono jako śmietkę kapuścianą.
Niewielka, mająca ok. 6 mm, szarej barwy muchówka nalatuje na rzepak. To groźna dla roślin rzepaku śmietka kapuściana.
Larwy trzeciego pokolenia, które właśnie atakuje, rozwijają się na liściach i uszkadzają podziemne części roślin. Objawem żerowania śmietki kapuścianej są pożółkłe rośliny rzepaku, które słabo się rozwijają. Przy czym rzepak dobrze odżywiony potrafi w pewnym stopniu zregenerować uszkodzenia po śmietce.
Szkodnik stanowi duże zagrożenie z uwagi na uszkodzenia, które powodują larwy śmietki kapuścianej na korzeniach roślin rzepaku. Osłabione rośliny rzepaku żerowaniem szkodnika słabiej zimują i mogę nie przetrwać zimy.
Próg ekonomicznej szkodliwości śmietki kapuścianej to 1 osobnik dorosły w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni.