reklama
Baner Rapool
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
Baner Basf Desktop
reklama
Baner New Holland
reklama
Baner halvetic

Ptasia grypa w mięsie drobiowym ze sklepów? KRD protestuje przeciwko insynuacjom Gazety Wyborczej

W mediach pojawiły się wypowiedzi ekspertów, że w ramach profilaktyki przez zachorowaniem naszego kota na ptasią grypę nie powinniśmy dawać mu surowego drobiu”; “Prof. Pyrć o mięsie z wirusem z ptasią grypą, która zabija koty: Jest ryzyko przeniesienia się na ludzi”; “Wyborcza” ujawnia: ptasia grypa w mięsie drobiowym ze sklepów i umierające koty” – w Gazecie Wyborczej ukazały się artykuły informujące czytelnika, że w mięsie drobiowym sprzedawanym w sklepach spożywczych znajduje się wirus ptasiej grypy, od której umierają koty. 

reklama
Baner Mandam

 Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza stanowczo protestuje przeciwko publikacjom Gazety Wyborczej i żąda ich zaprzestania.  

“W związku z opublikowaniem przez Gazetę Wyborczą materiału zawierającego szereg niezweryfikowanych i niepotwierdzonych informacji, od których dystansują się nawet autorzy badań przytaczanych w ww. tekście domagamy się zaprzestania publikowania informacji, które nie znajdują odzwierciedlenia w oficjalnych komunikatach służb państwowych” – czytamy w przesłanym do redakcji Wiadomości Rolniczych Polska oświadczeniu KRD-IG. – “Aktualna wiedza naukowa nie pozwala bowiem na jednoznaczne powiązanie skarmianego mięsa drobiowego z wystąpieniem grypy ptaków H5N1 u kotów domowych. Dotychczasowe komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii oraz Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB w Puławach wskazują, że na chwilę obecną nie udało się ustalić źródła zakażeń. 

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler

Symptomatyczne jest, również zdaniem KRD-IG, że od “informacji” Gazety Wyborczej odcięli się oficjalnie na Twitterze (https://twitter.com/k_pyrc/status/1675957840639303680) w przeddzień publikacji artykułu naukowcy, którzy badają tę sprawę, informując, że publikowane informacje są nadinterpretacją wyników badań, mogą doprowadzić do paniki oraz strat ekonomicznych i wizerunkowych. Pod oświadczeniem podpisali się prof. Krzysztof Pyrć – kierownik zespołu, dr hab. Maciej Grzybek. dr Łukasz Rąbalski. 

“Zdecydowanie potępiamy wszelkie próby dyskredytowania jakości polskiego mięsa drobiowego i podkreślamy, że polskie mięso drobiowe było, jest i będzie bezpieczne” – stanowczo stwierdza Krajowa Rada Drobiarstwa-IG. – “Zarówno warunki chowu, jak i produkcji są na każdym etapie pod stałym nadzorem państwowych instytucji, które przeprowadzają wiele procedur kontrolnych i dbają o to, żeby produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Nie kwestionując prawa dziennikarzy do szukania prawdy i jej opisywania zwracamy uwagę na brak elementarnych zasad rzetelności dziennikarskiej w odniesieniu do sposobu przygotowania artykułu opublikowanego w Gazecie Wyborczej. Rozpowszechnianie niepotwierdzonych informacji w zakresie związku między chorobą a mięsem drobiowym jest krzywdzące dla nas i naszych członków. Takie informacje wzbudzają nieuzasadniony niepokój wśród konsumentów tych produktów i obniżają ich zaufanie do producentów wyrobów mięsnych. Odnosimy wrażenie, że publikacja Gazety Wyborczej jest gonieniem za sensacją i ma na celu wyłącznie zwiększenie tzw. klikalności tekstu” – oświadcza Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. 

reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI