Tak wynika z danych opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jeszcze bardziej cena pszenicy wzrosła w stosunku do ceny sprzed 2 lat, bo aż o 77,7 proc. Nieco mniejsza była dynamika wzrostu cen pszenicy paszowej.
Pszenica konsumpcyjna kosztowała pod koniec listopada 2019 roku średnio 707 zł/t, rok później 832 zł/t, a w tym roku już 1257 zł/t. Pszenica paszowa z kolei w analogicznych okresach kosztowała odpowiednio 712 zł/t, 847 zł/t i 1226 zł/t.
Jeszcze większą skalę wzrostu zaliczyły ceny żyta konsumpcyjnego którego cena od 1019 roku wzrosła o 83,1 proc. (561 pod koniec listopada 2019 wobec 1028 zł/t pod koniec listopada br.). Z kolei cena kukurydzy w zeszłym roku wynosiła średnio 765 zł/t, a w tym już 1044 zł/t, co daje wzrost o 36,5 proc.
Zobacz także:
Chociaż ceny zbóż są rekordowe, opłacalność produkcji bardzo mocno spada
Jak pokazują dane MRiRW, średnie ceny zbóż w ostatnim tygodniu listopada rosły w zakresie od 1,1 do 7,2 proc.
– Praktycznie wszystkie zboża osiągają w ostatnich tygodniach swoje nowe historyczne maksima. Wyjątek stanowi kukurydza, która powyżej 1100 zł/t (średnio) kosztowała już w połowie września. Cena średnia kukurydzy suchej spadła do nieco powyżej 900 zł/t na początku października, ale w kolejnych tygodniach powoli pnie się w górę, korzystając z trendu wzrostowego panującego na rynku pozostałych zbóż. W raportowanym tygodniu cena średnia suchej kukurydzy wzrosła do 1044 zł/t – informuje serwis e-WGT.
– Cenę średnią krajową tony pszenicy konsumpcyjnej ustalono na 1257 zł/t, po wzroście aż o 3,5 proc. w skali tygodnia, a cena średnia pszenicy skupowanej na cele paszowe wyniosła 1226 zł/t (+3,1 proc. t/t) – czytamy w serwisie.
Z danych MRiRW można wywnioskować, że najwyższe ceny zboża osiągają w północno-zachodniej części kraju.