Przyczyny niedoboru składników pokarmowych w roślinach

Stosujemy nawożenie. Wnosimy składniki pokarmowe do gleby, a mimo to widoczne są ich niedobory w roślinach. Wyjaśniamy, jakie mogą być tego przyczyny.

baner KUHN

Niedobór azotu (N)

Może wynikać z nadmiaru opadów (łatwe wypłukiwanie, zwłaszcza azotanów); przyorania dużych ilości słomy, jeśli nie wniesiono odpowiedniej dawki azotu dla jej prawidłowej mineralizacji; wysiewu międzyplonów, które przejściowo pobiorą azot z rezerw glebowych; niskiej zawartości materii organicznej w glebie, spowodowanej rzadkim stosowaniem nawozów naturalnych i organicznych. Prawidłowe wykorzystanie N przez rośliny, jest uwarunkowane dobrym zaopatrzeniem w inne makro- i mikroelementy, które „pomagają” w przetwarzaniu azotu w białko i plon.

Niedobór fosforu (P)

Spowodowany jest często wnoszeniem tego składnika w powierzchniową, przesuszoną warstwę gleby; nieodpowiednim odczynem (pH poniżej 5,5 lub powyżej 7,2); niską temperaturą gleby w okresie jesiennym i wiosennym; w okresach suszy; rzadziej w wyniku nadmiaru jonów siarczanowych w glebie.

Niedobór potasu (K)

Może być powodowany niskim pH gleby, ale też nadmiarem Ca i Mg w glebie (wynik antagonizmu); łatwym wymywaniem z gleb lekkich; gorszą dostępnością z gleb zwięzłych (ilastych i gliniastych).

Niedobór magnezu (Mg)

Występuje zwykle przy nadmiarze K lub Ca w glebie (wynik antagonizmu); w glebach lekkich i kwaśnych (łatwe wymywanie i antagonizm z jonami wodoru i glinu); przy niskich temperaturach gleby oraz dużych opadach.

Niedobór siarki (S)

Występuje zwykle na lekkich, przepuszczalnych  i kwaśnych glebach, z których jest łatwo wymywana, poza tym ubogich w materię organiczną (główne źródło zasilania). Więcej S (także Mg) znajduje się zwykle w głębszej warstwie gleby, skąd mogą ją pobierać rośliny lepiej ukorzenione.

Niedobór boru (B)

Występuje częściej na roślinach dwuliściennych niż zbożach, głównie na glebach o pH powyżej 6,8 a więc obojętnych, a zwłaszcza alkalicznych, ale też kwaśnych (pH poniżej 5). Poza tym na glebach lekkich, piaszczystych oraz w okresach chłodnych i mokrych (łatwe wymywanie), ale też gorących i suchych (gorsza dostępność).

Baner Samasz

Niedobór miedzi (Cu)

Występuje zwykle w glebach z wysoką zawartością materii organicznej, w tym torfach i murszach, poza tym na glebach alkalicznych (pH powyżej 7,2), ale też  kwaśnych (pH poniżej 5). Także nadmiar w glebie Ca, NH4, K i Mg,  mogą blokować w wyniku antagonizmu pobieranie Cu przez rośliny.

Niedobór cynku (Zn)

Występuje zwykle na glebach o pH powyżej 6,8, ale także przy pH poniżej 4,5. Poza tym w warunkach dużego stężeniu jonów P i Cu w glebie. Także chłód oraz wilgotna pogoda w okresie wegetacji ograniczają pobieranie Zn.

Niedobór manganu (Mn)

Występuje zwykle w glebach o wysokim pH (powyżej 6,5) i pogłębia się wraz ze wzrostem tego wskaźnika. Poza tym w glebach organicznych (torfach i murszach). Także wysoka zasobność gleby w K, S i Fe ogranicza przyswajalność Mn. Z kolei w glebach kwaśnych, jak też zbitych (zlewnych, zaskorupionych, zalanych wodą), a więc mniej napowietrzonych, występuje w formach łatwo przyswajalnych i może być pobierany w dużych, niekiedy nadmiernych  ilościach.

Przykładem jest lepszy wygląd roślin w śladach kół, gdzie gleba w wyniku ugniecenia jest mniej napowietrzona i bardziej uwilgotniona. Jego przyswajalność  wzrasta po dużych opadach, zaś maleje w okresie suszy oraz w wyniku prowadzonych uprawek międzyrzędowych (dostęp powietrza).

Niedobór żelaza (Fe)

Występuje głównie na plantacjach drzew i krzewów owocowych oraz truskawkach, podczas gdy w uprawach polowych rzadko. Niedobór nasila się w glebach z wysokim pH, a więc rędzinach lub po zastosowaniu większych dawek Ca. Poza tym wiosną podczas deszczowej i chłodnej pogody oraz latem podczas suchej i słonecznej aury, także na glebach zwięzłych (zbitych, zalanych wodą).

Niedobór molibdenu (Mo)

Uwidacznia się najczęściej na lekkich i kwaśnych glebach, w których występuje w formach trudno dostępnych, poza tym jest z nich łatwiej wymywany. Przyswajalność Mo wzrasta wraz ze wzrostem pH gleby.  Jego niedobór może też wynikać z silnego antagonizmu z S i  P. Wysoka zasobność gleby w te składniki, bądź ich stosowanie w większych dawkach, pogłębia ten proces. Niedobory Mo w roślinach występują częściej w glebach ubogich w materię organiczną, a więc przy rzadkim stosowaniu nawozów naturalnych i organicznych oraz w okresach suchych i gorących.

SDF baner
Baner KWS
Baner Delaro Forte

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.