fbpx

Pokaż magię wsi – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej

„Na wsi najlepiej” – to tytuł konkursu organizowanego przez Polska Organizację Turystyczną , którego celem jest wyłonienie najlepszych przedsięwzięć turystycznych funkcjonujących na obszarach wiejskich na terenie Polski. POT zamierza wybrać 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej.

– Polskie obszary wiejskie kojarzone są z gościnnością, dziedzictwem kulturowym, wspaniałą kuchnią i bogactwem natury. Organizowany przez nas konkurs to świetna okazja do wymiany doświadczeń między osobami zarządzającymi różnymi produktami turystycznymi, synergii ich działań i dalszego rozwoju. Jestem przekonany, że ten konkurs przysłuży się podniesieniu standardu usług oraz zwiększy zainteresowanie polskimi produktami turystyki wiejskiej.

Organizowany przez nas konkurs jest inspirowany najbardziej prestiżowymi nagrodami       w polskiej branży turystycznej – Certyfikatami POT, które nasza organizacja przyznaje od 2003 roku. Jestem przekonany, że konkurs przysłuży się podniesieniu standardów branżowych oraz sprawi, że coraz więcej turystów właśnie obszary wiejskie będzie wybierać jako miejsce wypoczynku – mówi Robert Andrzejczyk, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

Oferty można zgłaszać w 4 kategoriach:

1. Wypoczynek u rolnika
Oceniane będą gospodarstwa agroturystyczne skategoryzowane w Wiejskiej Bazie Noclegowej, a także te, które nie zostały poddane procedurze kategoryzacji, ale spełniłyby wszystkie jej warunki.

2. Wypoczynek na wsi
Kategoria jest przeznaczona dla obiektów noclegowych położonych na obszarach wiejskich, które eksponują w swojej ofercie rekreacyjno-wypoczynkowej walory polskiej wsi, w tym bogactwo kulinarne, kulturalne i potencjał mieszkańców.

3. Oferta wypoczynkowa turystyki wiejskiej
W tej kategorii będzie oceniana oferta uzupełniająca pobyt turystyczny na wsi. Szczególnie doceniona zostanie oferta pakietowa, w tym edukacyjna i kulturalna, stanowiąca spójny tematycznie kompleks wielu atrakcji i usług opartych na zasobach polskiej wsi.

4. Oferta szlaków kulinarnych na terenach wiejskich
Szlak kulinarny tworzony przez restauracje, lokale gastronomiczne i wytwórców żywności musi serwować dania oparte na przepisach zaczerpniętych z tradycji kulinarnej regionu. Powinny być one przygotowywane przy użyciu tradycyjnych urządzeń, tj. pieców, wędzarni, suszarni itp.

Inicjatywy konkursowe mogą być zgłaszane przez osoby fizyczne oraz podmioty prowadzące działalność turystyczną na obszarach wiejskich, regionalne organizacje turystyczne, lokalne organizacje turystyczne, administracja samorządowa, lokalne grupy działania, organizacje i stowarzyszenia. Termin zgłoszeń upływa 3 sierpnia 2018 roku.

– Jako zwycięzca skorzystasz z całego wachlarza działań promocyjnych. Otrzymasz wyjątkową szansę, by zaprezentować swoją praktykę w albumie, który ukaże się              w nakładzie 10 tys. egzemplarzy. Odwiedzą Cię fotograf i bloger turystyczny. Efekty sesji fotograficznej pozwolą Ci wzbogacić promocję oferty. A wpisy na blogach i relacje filmowe zobaczą tysiące osób interesujących się podróżami. Podziel się swoim doświadczeniem        i pokaż magię polskiej wsi – zachęca do udziału w konkursie POT.

Konkurs stanowi część szerszego projektu promującego atrakcyjność turystyczną polskiej wsi i jest finansowany ze środków PROW 2014-2020 w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019.

Źródło: POT

Baner SFD - aktualizacja 29.10.2024

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.