Największe polskie organizacje sektora rolno-spożywczego zwróciły się z prośbą do Ministra Zdrowia o zabezpieczenie w sposób ciągły testów na obecność korona wirusa COVID – 19 i w sytuacjach zgłaszania przez zakład przetwórczy pojawienia się osoby chorej, do natychmiastowego przebadania wszystkich członków załogi.
– Musimy naszym zakładom przetwórczym, zwłaszcza w obszarze strategicznym dla wyżywienia społeczeństwa zapewnić ciągłość produkcji. A jest to możliwe tylko i wyłącznie wówczas, kiedy będzie możliwe natychmiastowe odizolowanie osób zakażonych od reszty załogi i zbadanie pozostałych osób w trybie przyspieszonym, tak, żeby zminimalizować ilość osób, które będą musiały opuścić zakład – uzasadnia Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
– Dodatkowo pragniemy zwrócić uwagę na konieczność zapewnienia priorytetowego (zaraz po najważniejszych służbach państwowych) dostępu zakładów przetwórczych do środków dezynfekujących oraz ubiorów ochronnych typu maski, fartuchy ochronne, ochraniacze na obuwie. Bez tych środków produkcja w wielu zakładach przetwórczych jest praktycznie niemożliwa – dodaje Andrzej Gartner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Pismo skierowane do profesora Łukasza Szumowskiego podpisały następujące organizacje: Związek Polskie Mięso, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i Polska Izba Mleka.
Źródło: PIM
Opracował: Samuel Skrzysz