Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” organizuje VI już edycję konkursu im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2018 r., w którym nagrodą jest puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest przede wszystkim promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej i ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja.
Ponadto konkurs służyć ma promowaniu lokalnych i regionalnych potraw oraz produktów żywnościowych, kultywowaniu, propagowaniu i pogłębianiu wiedzy na temat Rosołu polskiego zawartego w najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum – albo zebranie” oraz zachowaniu niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych i wspieraniu lokalnej tożsamości.
Konkurs ma charakter otwarty. Zgłoszenia może dokonać każdy, w szczególności podmioty, które wydały publikację kulinarną, są jej autorami lub wykazują związek z publikacją. Nagroda przysługuje wydawcy bądź autorowi publikacji.
Publikacja powinna zawierać przepisy na potrawy związane z obszarem geograficznym, który charakteryzuje się szczególnymi cechami regionalnymi i lokalnymi.
– Publikacje do konkursu należy zgłaszać do 15 czerwca 2018 roku (data wpływu do biura), przesyłając skan wypełnionego i podpisanego formularza zgłoszeniowego drogą mailową na adres biuro@dolinaraby.pl i przynajmniej jeden egzemplarz publikacji wraz z oryginałem zgłoszenia na adres biura LGD – informują organizatorzy.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 30 czerwca 2018 r. podczas VIII Festiwalu Rosołu w Bochni. Do konkursu zapraszamy autorów i wydawców publikacji kulinarnych w tym przede wszystkim lokalne grupy działania z całego kraju.
Źródło: LGD ,,Dolina Raby”