„Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” – to tytuł konkursu organizowanego przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.
Jego celem jest przede wszystkim zachowanie i popularyzacja tradycyjnych potraw regionalnych oraz rozwinięcie swoistego międzypokoleniowego dialogu kulinarnego.
– Chcemy zainspirować do odkrywania swojego dziedzictwa kulinarnego i źródeł smaków. Z drugiej strony zależy nam na ocaleniu od zapomnienia starych przepisów, zapomnianych już potraw, przypomnieniu niezwykłych składników i produktów – informują organizatorzy.
Uczestnikami konkursu “Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” w rozumieniu organizatorów są szkoły podstawowe i niezawodowe szkoły ponadpodstawowe lub klasy reprezentujące taką szkołę- szkoły gastronomiczne (jeden uczeń może zgłosić jeden przepis) oraz organizacje społeczne i samorządowe: Koła Gospodyń Wiejskich, Domy Kultury, Kluby, Uniwersytety Trzeciego Wieku i inne.
Nadsyłanie zgłoszeń konkursowych (do 20 sierpnia 2017 roku) odbywa się wyłącznie drogą mailową przez formularz zgłoszeniowy na stronie internetowej konkursu.
Zasady konkursu
Szkoły
Prezentacja w formie opisowej (np. opowiadanie, esej) lub multimedialna (fotoreportaż lub materiał audio-video) zawierająca twórcze rozwinięcie hasła „polskie dziedzictwo smaków” ze szczególnym uwzględnieniem swojego regionu. Prezentacja może zawierać przepisy, opis zwyczajów kulinarnych, osobiste wspomnienia i przeżycia z tym związane itp. Prezentacja powinna zostać przesłana w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza zgłoszeniowego. Nagrodzone prace zostaną zaprezentowane podczas uroczystej Gali Finałowej.
Szkoły gastronomiczne
Przepis na tradycyjną potrawę regionalną lub jej zmodyfikowaną wersję. Pięciu wybranych finalistów zmierzy się w bezpośrednim pojedynku podczas uroczystej Gali Finałowej. Trzy najlepsze potrawy zostaną nagrodzone. Szczegółowe zasady konkursu finałowego zostaną ogłoszone w najbliższym czasie. Prezentacja powinna zostać przesłana w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza zgłoszeniowego. (Jeden uczeń może zgłosić jeden przepis).
Organizacje społeczne
Przepis na oryginalną potrawę regionalną wraz z prezentacją opisową lub multimedialną. Prezentacja może dotyczyć również działalności organizacji zgłaszającej ze szczególnym uwzględnieniem pielęgnowanych tradycji, których częścią jest prezentowana potrawa.
Źródło: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni