fbpx

Z myślą o popularyzacji potraw regionalnych

„Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” – to tytuł konkursu organizowanego  przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

Baner Kuhn

Jego celem jest przede wszystkim zachowanie i popularyzacja tradycyjnych potraw regionalnych oraz rozwinięcie swoistego międzypokoleniowego dialogu kulinarnego.

Chcemy zainspirować do odkrywania swojego dziedzictwa kulinarnego i źródeł smaków. Z drugiej strony zależy nam na ocaleniu od zapomnienia starych przepisów, zapomnianych już potraw, przypomnieniu niezwykłych składników i produktów – informują organizatorzy.

Uczestnikami konkursu “Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” w rozumieniu organizatorów są szkoły podstawowe i niezawodowe szkoły ponadpodstawowe lub klasy reprezentujące taką szkołę- szkoły gastronomiczne (jeden uczeń może zgłosić jeden przepis) oraz organizacje społeczne i samorządowe: Koła Gospodyń Wiejskich, Domy Kultury, Kluby, Uniwersytety Trzeciego Wieku i inne.

Nadsyłanie zgłoszeń konkursowych (do 20 sierpnia 2017 roku) odbywa się wyłącznie drogą mailową przez formularz zgłoszeniowy na stronie internetowej konkursu.

Baner Kioti
SDF baner

Zasady konkursu

Szkoły

Prezentacja w formie opisowej (np. opowiadanie, esej) lub multimedialna (fotoreportaż lub materiał audio-video) zawierająca twórcze rozwinięcie hasła „polskie dziedzictwo smaków” ze szczególnym uwzględnieniem swojego regionu. Prezentacja może zawierać przepisy, opis zwyczajów kulinarnych, osobiste wspomnienia i przeżycia z tym związane itp. Prezentacja powinna zostać przesłana w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza zgłoszeniowego. Nagrodzone prace zostaną zaprezentowane podczas uroczystej Gali Finałowej.

Szkoły gastronomiczne

Przepis na tradycyjną potrawę regionalną lub jej zmodyfikowaną wersję. Pięciu wybranych finalistów zmierzy się w bezpośrednim pojedynku podczas uroczystej Gali Finałowej. Trzy najlepsze potrawy zostaną nagrodzone. Szczegółowe zasady konkursu finałowego zostaną ogłoszone w najbliższym czasie. Prezentacja powinna zostać przesłana w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza zgłoszeniowego. (Jeden uczeń może zgłosić jeden przepis).

Organizacje społeczne

Przepis na oryginalną potrawę regionalną wraz z prezentacją opisową lub multimedialną. Prezentacja może dotyczyć również działalności organizacji zgłaszającej ze szczególnym uwzględnieniem pielęgnowanych tradycji, których częścią jest prezentowana potrawa.

Źródło: Ogólnopolskie  Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.