fbpx

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces

W  Olsztynie 18 listopada odbył się finał XII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.

baner KUHN

– W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 8 potraw oraz 19 produktów. Uczestnikami były osoby fizyczne, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich – informuje Warmińsko–Mazurska Izba Rolnicza.

Laureaci konkursu:

Produkty i przetwory mięsne:
– I miejsce – „Smarowidło zimowe z gęsi”, Anna Łuczak,
– II miejsce – „Pieczona kiełbasa podrobowa”, Teresa Wróblewska,
– III miejsce – „Staropolska szynka pieczona”, Danuta Bondarenko

Nagrodę Specjalną Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej otrzymała Marzena Piekarska za „Pasztet z dzika”.

baner Interhandler

Potrawy mięsne:
– I miejsce – „Warmińskie policzki wieprzowe w kwasie chlebowym z modrą kapustą z porzeczkami”, Ewelina Filipowicz, Izabela Kalwejt, Zespół Szkół Gastronomiczno – spożywczych w Olsztynie,
– II miejsce – „Forszmak”, Katarzyna Sikorska,  Klaudia Sokołowska, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,
– III miejsce – „Swojska kiełbasa pieczona w piwie serwowana z ćwikłą i chrzanem”, Karolina Bielecka, Łukasz Lewandowski, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie oraz Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olecku i Olsztynie.

Źródło: WMIR

 

SDF baner
SDF baner
Baner McHale
baner kuhn

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.