fbpx

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces

W  Olsztynie 18 listopada odbył się finał XII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.

– W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 8 potraw oraz 19 produktów. Uczestnikami były osoby fizyczne, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich – informuje Warmińsko–Mazurska Izba Rolnicza.

Laureaci konkursu:

Produkty i przetwory mięsne:
– I miejsce – „Smarowidło zimowe z gęsi”, Anna Łuczak,
– II miejsce – „Pieczona kiełbasa podrobowa”, Teresa Wróblewska,
– III miejsce – „Staropolska szynka pieczona”, Danuta Bondarenko

Nagrodę Specjalną Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej otrzymała Marzena Piekarska za „Pasztet z dzika”.

Potrawy mięsne:
– I miejsce – „Warmińskie policzki wieprzowe w kwasie chlebowym z modrą kapustą z porzeczkami”, Ewelina Filipowicz, Izabela Kalwejt, Zespół Szkół Gastronomiczno – spożywczych w Olsztynie,
– II miejsce – „Forszmak”, Katarzyna Sikorska,  Klaudia Sokołowska, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,
– III miejsce – „Swojska kiełbasa pieczona w piwie serwowana z ćwikłą i chrzanem”, Karolina Bielecka, Łukasz Lewandowski, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie oraz Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olecku i Olsztynie.

Źródło: WMIR

 

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.